Mostantól bárki kipróbálhatja, milyen érzés az elektromos eszközökön közlekedni az utcákon. Heves vármegyében, Eger után, Hatvanba is megérkeztek a bérbe vehető e-rollerek.

Mintegy 19 ponton, összesen 120 közlekedési eszköz áll a hatvaniak és az idelátogatók rendelkezésére. A környezetvédelmi szempontból is korszerűnek számító járműveket a Bird Magyarország hozta el a városba. A rendszer jelenleg tesztüzemben működik, azonban ha lesz rá igény, a jövőben növelik majd a szállítóeszközök darabszámát – hangsúlyozta Gittinger Dániel, az üzemeltető cég ügyvezetője. – Ezek le vannak rakva parkoló pontokon, illetve a városnak a perem részein, a kertvárosi övezetekben bárhol le lehet parkolni. Tehát, ha éjszaka valaki ezzel menne haza a munkából, akkor arra is van lehetőség, hogy a házig elmehet vele és ott be tudja fejezni az útját. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha a leparkolt rollerhez odamegy az ember a telefonjával. Ezután az applikáción keresztül be kell olvastatni a rolleren lévő QR kódot, majd elindítja a bérlést, amikor befejezi az utat, akkor pedig lezárja a bérlést – részletezte.   

Gittinger Dániel hozzátette, az eszközök használatához a Bird elnevezésű alkalmazást kell letölteni a telefonra. Az e-roller használatának a költsége két tényezőből áll, az egyik a feloldási díj, ami egységes és 250 forintba kerül, a másik pedig már a használat idejétől függ, ez 60 forintot jelent percenként.    

Lakossági visszajelzések alapján döntött úgy a városvezetés, hogy az e-rollerek szolgáltatása a hatvaniak részére is értékes lehet – mutatott rá Horváth Richárd polgármester:       

„A Közösségi Költségvetés kapcsán a hatvaniaktól jött az ötlet, hogy egy ilyen e-roller rendszerre szükség lenne a városban. A kollégák megkerestek több szolgáltatót. Így megszületett a szerződés, a jogi akadályokat legyőztük, és most elindult a szolgáltatás. Én azt gondolom, hogy ezzel egy gyors és környezettudatos közlekedési módot vezettünk be itt Hatvanban, és nagyon remélem, hogy a hatvaniak élni fognak ezzel a lehetőséggel.”   

Az e-roller rendszerének ünnepélyes átadója után a jelenlévők elsőként próbálhatták ki a korszerű járműveket, ezzel hivatalosan is elindult a szolgáltatás Hatvanban.  

Fotó: Albert Péter