Ünnepélyes keretek között átadták a Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, megújult tanműhelyét. A kerekharaszti létesítmény folyamatosan fejlődik. Most újabb mérföldkőhöz érkezett a több lépcsőben megvalósuló beruházás. A csaknem 90 millió forint értékű fejlesztések eredményeként mára egy olyan korszerű gépjárműműszaki vizsgaállomás áll a diákok rendelkezésére, amely megfelel a jelen kor technológiai követelményeinek – hangsúlyozta Dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke. – Nagyon fontos, hogy a szakképzési centrum, illetve a szakképző intézményeink úgy oktassanak, hogy megfeleljenek a valós munkaerő-piaci igényeknek. Ehhez kellenek a duális partnerek, és kellenek az olyan innovatív megoldásokkal született tanműhelyek, mint amilyen a kerekharaszti létesítmény is – mondta.      

A beruházás két lépcsőben valósult meg. Először a műszaki vizsgaállomás berendezéseit vásárolták meg a tavalyi évben – erre már a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum kancellárja hívta fel a figyelmet. Hegyi István hozzátette, hogy a fejlesztések 2024-ben folytatódtak, amikor a hatósági követelményrendszernek megfelelően az épület kialakítása következett. – Le kellett választanunk a tanműhelyekből egy részt. Mindezek érdekében egy válaszfalat kellett felépítenünk. Az építési folyamatok lezárásaként egy álmennyezetet is felszereltünk, világítással, és a fűtési rendszer átalakításával. Valamint a kijárati és a bejárati oldalakon új garázskapuk készültek – fogalmazott a kancellár.   

Elengedhetetlen, hogy aktuális tudáshoz jussanak a diákok, hiszen csak így őrizhetjük meg a magyar gazdaság versenyképességét – hangsúlyozta a Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, a tanműhely átadó ünnepségén. File Sándor, a Heves Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára azt mondta, nehéz megjósolni, hogy a jövőben milyen irányba fejlődik a technológia a járműipar területén, azonban reagálnunk kell azokra a kihívásokra, amelyek előttünk állnak. Ez a tanműhely pedig kézzel fogható válasz a jelenkor követelményeire.

Az eseményen Vincze Dániel, a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Damjanich János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója kiemelte, a multinacionális vállalatok jelenléte meghatározó a térség gazdasági életében. A Heves vármegyei foglalkoztatottak közel egyharmada a gépiparban dolgozik. A feldolgozóiparon belül – a többi között – a járműgyártásban történtek a legnagyobb beruházások. Ezekre a piaci jelenségekre pedig a szakképzésnek is reagálnia kell.

A beszédeket követően az ünneplőkhöz csatlakozott a kerekharaszti tanműhely vezetője is. Kis László Pál álmodta meg a gépjárműműszaki vizsgaállomás lehetőségét. Mindezek után átvágták az átadást szimbolizáló nemzeti színű szalagot, majd a jelenlévők megtekintették a Gépjármű-diagnosztikai tanműhelyt.   

Fotó: Albert Péter