Negyedik tavaszi nagytakarítását szervezte a Pro Natura Mozgalom Hatvanban, melynek célja, hogy megtisztítsák a várost az eldobált hulladékoktól. A Delelő út és a Kisfaludy utca kereszteződésében találkoztak a résztvevők, csaknem harmincan döntöttek úgy, hogy a nemes ügy mellé állnak. Több intézmény, szervezet és civil is csatlakozott a szemétszedéshez. Rövid eligazítás követően útnak indultak a résztvevők, két csoportra osztották őket.

Sárkány Krisztina óvodás gyermekével érkezett az eseményre. Elmondta, hogy fontosnak tarja azt, hogy környezetvédelemre tanítsa fiát, a mindennapokban is igyekszik ezt a szemléletet átadni neki. Otthon szelektíven gyűjtik a szemetet, a háztartási zöldhulladékot pedig együtt szokták komposztálni a kertben. – Azt gondolom, hogy a gyermekkorban tanított példák felnőttkorban is hatással vannak, számunkra fontos a környezet megóvása, illetve a Föld védelme – mondta.

A megszokott Delelő úti terület mellett idén Hatvan egyik emblematikus helyszínét, a gesztenyefasort is megtisztították. Jagodics Milán, a Pro Natura Mozgalom alapítója elmondta, ezek nagyon értékes helyszínek. – Ahhoz, hogy a jövő fenntartható legyen, becsülnünk kell ezeket a helyszíneket, és nagyon rosszat tesznek azok, akik szennyezik a környezetet, és olyan állapotba hozzák a gesztenyefasort, mint ahogy most is látjuk. Elsődlegesen nem az a célunk, hogy mások után takarítsunk, hanem az, hogy átadjuk az üzenetet, hogy ezt nem szabad – részletezte. Hozzátette, a mozgalom munkája látható, a már felszámolt illegális hulladéklerakók nem termelődtek újra, ehhez azonban többször fel kellett szedni ugyanarról a helyszínről az eldobált szemetet.

Horváth Richárd polgármester kiemelte: támogatják az olyan kezdeményezéseket, melyet a mozgalom végez, jó látni, hogy évről-évre többeket mozgósít. – Most is sokan eljöttek, volt, aki kisgyermekkel vett részt a nagytakarításon. Azt gondolom ez nagyon jól mutatja azt, hogy széleskörű összefogás van a Pro Natura Mozgalom mögött – fogalmazott.

A kihelyezett konténer megtelt, összesen 9 köbméter szemét gyűlt össze a tavaszi nagytakarítás során.

Fotó: Albert Péter