Vannak, akik már megtalálták életük párját és házasságot kötöttek egymással, de vannak, akik még előtte állnak a nagy napnak. A házasság azonban mindenkinek az élet egyik legfontosabb területe. Aki a templomban Isten színe előtt szeretne esküt fogadni párjának, előtte minden esetben jegyes oktatáson kell részt venni, mely minden keresztény egyházban hagyomány.

Tatai István, református lelkész elmondta, hogy ez a tanfolyam egyfajta lelki felkészítést jelent a pároknak, s általában komolyan is veszik a házasulandó felek. – Az oktatás  beszélgetéssel indul, felidézzük, hogy hol találkoztak először és milyen múltja van a párkapcsolatuknak. Beszélek nekik a szertartáson elhangzó eskü jelentéséről, minden sort közösen értelmezünk – mondta a református lelkész.

Tatai István hozzátette: a házasság az élet egyik legfontosabb területe, amit ha két ember komolyan vesz egymással, akkor a megszentelődés állapotát érhetik el együtt. – Nagyon sok kihívás és nehézség is közbe jöhet az évek során, de ilyenkor érdemes nem menekülni vagy kihátrálni a problémák elől, hanem önismerettel felvértezve és Isten segítségét kérve a fejlődést kell keresni. Ez az út elvezethet egy magasztos, szentséges állapothoz, mert Jézus vezeti azokat, akik tiszta szívvel kérik az ő segítségét és vezettetését – fogalmazott a lelkész.

A jegyes oktatás önismerettel is segíti a párok házasságra való felkészítését. Ilyenkor szó esik arról, hogy ki milyen családmintát hoz otthonról, milyen emlékeket őriz a gyermekkorában látott szülői mintákról. – Nagyon fontos, hogy tudatosan induljunk neki a házasság intézményének. Ilyenkor mindkét félben sok az elvárás, az illúzió, sőt a félelem is. Ez azonban természetes, de ha tiszta szívvel fordulunk egymáshoz, vannak lelki erőforrásaink melyet a hit táplál, s képesek vagyunk az egoizmus állapotából kilépni, akkor garantált a boldogító és sikeres házasság – részletezte Tatai István. A református lelkész hozzátette: nagyon fontos, hogy ne csak kapni, hanem adni is tudjunk a párkapcsolatban. S ha már felmerült egy hullámvölgy a házasságban, akkor se adjuk fel azt, hogy a hit és Jézus segítségével vissza lehet térni a szeretet és a harmónia útjára.