A Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány által kezdeményezett és partnerként segítő, támogató motoros szervezetek (Ecsédi Motoros Egyesület, MOTaMOT, Szkíta Motoros Egyesület, Felvidéki Motorosok, Hunyadi Rend és a MotorkerékPálosok közössége) közös eseménye már péntek délután kezdetét vette a hivatalos megnyitóval. Az alapítvány részéről Csontos Péter koordinátor, az Ecsédi Motoros Egyesület részéről pedig Pásztor Róbert köszöntötte az érkezőket, és hangsúlyozták a motoros zarándoklat fontosságát, keresztény hitünk melletti kiállást. A fogadónapon a megnyitót követően ünnepi szentmisével és fáklyás körmenettel folytatódott a program, melyet a helyi plébános Varga József plébániai kormányzó celebrált. A szentmisében Varga József atya felhívta rá mindenki figyelmét arra, hogy „… a mi életünkben is végbe mehet a feltámadt Jézussal való találkozás!” … „Talán a motorosok tudják azt a legjobban, miközben az utakat szelik, mennyire kiszolgáltatottak. Ki vannak szolgáltatva az időjárásnak, a közlekedés viszontagságainak, és a környezetünknek; és csak Jézusban bízhatnak!”A fáklyás körmenetet követően Ambrus Károly tárogatón játszott az egybegyűlt érdeklődőknek, majd vacsora várta a zarándokokat, melyet az Ecsédi Motoros Egyesület készített és ajánlott fel.

A Motoros Búcsú második napján ünnepélyes megnyitó keretében Csontos Péter az alapítvány alapítója és koordinátora örömmel fogadta a régi és új motoros zarándokokat, hangsúlyozva az idei évben a balesetmentes közlekedés fontosságára felhívó programokat, ezt követően a helyi Motoros Egyesület részéről Dr. Gorda Éva köszöntötte az érkezőket. A megnyitón Machovits László is köszöntött mindenkit, és az előző napi szentmisére utalva a Feltámadt Krisztussal való találkozásra invitálta a jelenlévőket.

A jó időnek köszönhetően a motorosok és érdeklődők megtöltötték a kápolna környékét. A megnyitó után író-olvasó találkozóra került sor Benkő László és Csikász Lajos írók közreműködésével, valamint Machovits László (Hunyadi Rend) moderálásával. A jelenlévők neves történelmi személyekről (Kinizsi Pál, II. Rákóczi Ferenc) tudhattak meg többet,  milyenek is lehettek a kutatások alapján a valóságban, hol terülhet el egy-egy vár, hol zajlottak a csaták, mi változott a régi korokhoz képest, és még sok minden másról is szó esett ezen a pódiumbeszélgetésen. Az író-olvasó találkozó után ebéddel várták a helyi motoros egyesület tagjai a vendégeket, melyet a MOTaMOT ajánlott fel. A nap során számos motoros és nem motoros adta a vérét a véradó kamionban, hogy minél több életet megmenthessenek. A fiatalok és középkorúak egyaránt fontosnak tartották egy kis tűszúrást elviselve segíteni másokon, melyben a Magyar Vöröskereszt Hatvan Területi Szervezete segített.

Az idei 13. Motoros Búcsú a balesetmentes közlekedésre hívta fel a figyelmet, hiszen az elsősegélynyújtó bemutató, a véradás, mint lehetőség mellett, a programokkal párhuzamosan szombati napon ingyenes vezetéstechnikai tréningen vehettek részt az előzetesen regisztrált motorosok, külön helyszínen, a MOTaMOT szervezésében.

A szombati nap délutánján, a szentmise és a motorosok megáldását megelőzően a meghirdetett programnak megfelelően köszönthették professzor Dr. Papp Lajos szívsebészt, aki a Boldogasszonyról és a Magyarok kapcsolatáról tartott előadást.

Ezután következett az egyik fő esemény, amikor is Bátor Botond pálos rendi szerzetes celebrált együtt a Felvidéki Motorosok közösségével érkező Novák József atyával, majd mind ketten megáldották a motorosokat. Bátor Botond pálos rendi szerzetes, aki maga is motorozik köszöntőjében elmondta: ismét nagy élmény számára itt köszönteni a motoros zarándokokat. Szentbeszédében a motorosoknak elmondta, hogy sosem szabad céltalanul közlekedni, „…válassz egy célt és menj, ne tekintgess jobbra vagy balra, mert az mindig veszélyes és balesethez vezethet.”

A beszámoló szerzője: Csontos Péter koordinátor

Fotók: Bálint Róbertné, Csontos Péter, Karsai László