A téli fagy minimális kárt okozott a termésben és a magas napsütéses órák száma is megtette a hatását, ezért idén kimagasló minőségű gyümölcsökkel találkozhatunk a piacokon és a boltok polcain. A termelők azonban azt tapasztalják, hogy kevesebben fogyasztják. Simon Attila mezőgazdasági szakértő elmonda: annak ellenére, hogy visszaesett a kereslet, a gyerekes családok és nyugdíjasok továbbra is fogyasztanak gyümölcsöt. – Jó hír, hogy idén, hosszú idő után ismét lesz sárgabarack, ebből a gyümölcsből készült lekvár a magyar konyha egyik alapeleme, hiszen sok ízletes étel alapanyaga. Javaslom a háziasszonyoknak, akik lekvárt szeretnének főzni, hogy most szerezzék be a gyümölcsöt, ami szükséges a sütéshez, főzéshez – fogalmazott Simon Attila mezőgazdasági szakértő.

Hozzátette: bár nem könnyű ez az év a gazdálkodók számára, azonban idén minden termés megérik és zamatos gyümölcsöket kínálhatnak a fogyasztóknak. A szakértő kiemelte azt is, hogy a termelési költségek megemelkedtek ugyan, de a gazdák igyekeznek minimálisan emelni az árakon, hogy többek asztalára kerülhessen friss gyümölcs.

A megfelelő mennyiségű gyümölcs elfogyasztása fontos, mert hozzájárul immunrendszerünk
megfelelő működéséhez. Jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalma hozzájárul számos
betegség kockázatának csökkenéséhez.