Nagyrészt a világban dúló fegyveres konfliktusok hatására két héttel ezelőtt még a 85 dollárt közelítette a Brent típusú kőolaj hordónkénti ára. Azonban pár nappal ezelőtt jelentős csökkenést lehetett tapasztalni a világpiacon – hangsúlyozta a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó kiemelte, először 75 dollárra esett vissza a kőolaj hordónkénti ára, majd 78 és fél dollárra rendeződött az árfolyam. – A Kínából érkező pesszimista prognózisok megkérdőjelezik a keresleti oldalon azokat a számokat, amelyeket a Nemzetközi Energia Ügynökség, de akár a piaci szakértők megjósoltak 2024-re. Alacsonyabb fogyasztás mellett óhatatlan, hogy az árak is visszakorrigálnak. Ennek köszönhető jelen pillanatban, hogy újból 80 dollár alatt kereskednek a Brent kőolajjal – részletezte.  

Grád Ottó azt is elmondta, hogy egyelőre nem várható áremelkedés a világpiacon. – Természetesen ez nagyban függ attól, hogy milyen hírek érkeznek a következő néhány napban. Hiszen, ahogy erre korábban is volt már példa, legkisebb eszkaláció ezekben a háborús térségekben azonnal megmozgatja a piacot, és azonnali áremelkedést produkálhat – mondta.   

A főtitkár hangsúlyozta, bízik benne, hogy nem történik olyan esemény a világban, amely újabb negatív változást idézne elő a következő napokban. Hozzátette, a hazai kőolajellátás biztosított, az alternatív források között az Adria csővezeték is aktív, de alapvetően a hazai kőolaj-finomítóba a Barátság vezetéken keresztül érkeznek az orosz kőolajtételek.

A hazai kutakon bruttó 3 forinttal csökken a benzin ára – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette, a gázolaj ára egyelőre nem változik.