Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja. Ennek alkalmából a Magyar Rákellenes Liga különböző programokkal hívja fel a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. Idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg a Grassalkovich Művelődési Házban a mellrák elleni napot, ahol dr. Nagy Emese onkológus főorvos, dr. Edelényi Zsuzsanna tisztifőorvos és Schmidtné Tóth Edit, az Egészségügyi Iroda vezetője tartott előadást a résztvevőknek. Lestyán Balázs alpolgármester kiemelte, hogy ennél a betegségnél bátorságra és tudatosságra van szükség, hogy a már meggyógyult betegeknek a hosszú kezelések után legyen erejük megosztani társaikkal a tapasztalataikat.

– Nyolc éve még mindössze tizenöten vettünk részt ezen a rendezvényen, most több mint kétszázan vagyunk itt. Úgy gondolom, ez a szám is jól mutatja, hogy az elmúlt évek munkája nem volt haszontalan és sok emberhez eljutottunk, akik szeretnének tenni egészségük megőrzése érdekében – fogalmazott Lazányi Jánosné, a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezet és Segítő Szolgálat vezetője.

A prevenciót és az egészséges életmódot nem lehet elég korán elkezdeni. Egyre több általános iskolában tartanak rendhagyó órákat, ahol szakemberek beszélgetnek fiúkkal és lányokkal a saját testükről és ismertetik meg velük azt. Strommer Szilvia, a Magyar Rákellenes Liga Lelkisegély Szolgálatának vezetője hangsúlyozta, hogy szeretnék, ha a tinédzserek számára az, hogy havonta megvizsgálják a lányok mellüket, a fiúk a heréjüket olyan természetes lenne, mint a fogmosás, hiszen ezáltal könnyebben észreveszik az esetleges elváltozásokat. Magyarországon a rákszűrések ingyenesek.

A méhnyakrákszűrésre már 25 éves kortól, míg mellrákszűrésre a 45-65 éves közötti hölgyek kapnak behívót.

Az előadások után a résztvevők figyelemfelkeltő sétára indultak a városban. Az útvonal a művelődési háztól a Meszlényi híd lábánál található tóig tartott, ahol a jelenlévők rózsaszín léggömbjeiket egyszerre engedték a magasba.