Az iskola folyosóján gyülekeztek a végzősök a Bajzában. Az érettségire készülők együtt vonultak végig az intézményben, közösen vettek búcsút mindentől és mindenkitől. A diákok nagyon izgatottak voltak, együtt idézték fel a közös emlékeket, élményeket, osztálykirándulásos történeteket. Abonyi Márton azt mondta, neki a tavalyi győri kirándulás a kedvence, és nagyon örül annak, hogy a Bajzát választotta négy évvel ezelőtt, mivel úgy érzi: a tanárai felkészítették a jövőre. Méhész Anna a Debreceni Egyetemre szeretne menni, úgy érzi a Bajza egy nagyon jó alapot adott neki a továbbiakban.

A diákok egymás mögött haladva vonultak végig az iskola épületén, miközben végig énekeltek. Így érkeztek meg a ballagási ünnepségnek helyszínt adó udvarra.  A hagyományoknak megfelelően az iskola jelképét, a zászlót a végzősök őrzik, ezt most továbbadták a következő évfolyamnak.

Deák Andrea, a Hatvani Bajza József Gimnázium igazgatója felidézte, milyenek voltak a mostani tizenkettedikesek, mikor először beléptek az iskola ajtaján, és milyenek most, itt, ballagó diákoként. – Négy év alatt felnőtté váltatok. Reméljük egész életetekben szívesen gondoltok vissza az itt töltött évekre. Bízunk benne, hogy a Bajza értékei, mint az emberség, az empátia, a bizalom és a hit végigkísér titeket. Higgyetek magatokban, az itt megszerzett tudásban, legyetek sikeresek, boldogok. Számunkra megtisztelő volt titeket tanítani – fogalmazott.


Minden ballagó, egy, az osztályában egységes színű lufival vett részt az ünnepségen, amit egy pillanatban, együtt, egyszerre engedtek el. Ezt követően a végzősök a városháza elé sétáltak, hogy ne csak az iskolától, hanem a várostól is elbúcsúzzanak. Itt, Horváth Richárd polgármester fogadta őket, aki arra bíztatta a végzősöket, legyenek elszántak és bátrak az életben. Az ünnepség az in silencioval ért véget.