Réz Ferenc, a Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola első igazgatója mutatta be Taníts, vezess, szeress… – Elmélkedések a pedagógia körül című tanulmánykötetét a Kodály aulájában. A könyv tanítási rendszereket is bemutat, köztük a Zsolnai-módszert, vagyis az értékközvetítő és képességfejlesztő programot, amit Réz Ferenc indított az intézményben 1988-ban. – Hallottunk az úgynevezett Zsolnai-módszerről, akkor választható alternatív pedagógiai program volt. Végül úgy döntöttünk, hogy adaptáljuk ezt a törökbálinti kutatást itt Hatvanban. Ehhez minden támogatást megadott az akkori városvezetés és a minisztérium is – foglalta össze Réz Ferenc, nevelésszociológus.

Máig ezek az irányadó elvek a Kodályban – ezt már Jagodics István, a Kodály igazgatója mondta, aki hozzátette: minden gyerek tehetséges valamiben, a pedagógus feladata, hogy felismerje azt a gyerekben. – Ehhez hozzátartozik a differenciál tanulásszervezés. A gyereket megtiszteljük azzal, hogy képessége szerinti fejlesztést kap, nem terheljük alul, de túl sem. Ez a módszer azóta is működik és bevált – részletezte.

A kötetbemutatón nemcsak jelenlegi tanárok, de egykori pedagógusok és diákok, valamint Lestyán Balázs alpolgármester is részt vett. Az eseményt a Kodály tanulóinak versei és az énekkar dala színesítette.