December elejétől kicsit csendesebb időszakát éli a Nagygombosi Borászat, a téli fagyok alatt ugyanis pihennek a szőlőtőkék is. A hideg időjárásnak azonban jótékony hatása is van, a nagy mínuszok ugyanis segítséget nyújtanak a különböző szőlőbetegségek, például peronoszpóra, lisztharmat kialakulása ellen.

A fagyok elmúltával azonban máris akadt tennivaló a tőkék körül, február végére ugyanis gyakorlatilag lezajlott az ültetvény valamennyi részén a metszés. Ez azért is nagyon fontos, mert ezt a munkálatot rendszerint addig kell elvégezni, amíg a növényekben meg nem indul a nedvkeringés. Barta Anna borász elmondta: amíg télen a tőkék „alszanak”, a borász nem pihen, hiszen a szüret után a pincében érlelődő borokkal napi szinten foglalkozni kell.

– Télen palackozzuk a borokat, elsőként az illatos fehér borok, illetve a játékos rosék kerültek üvegekbe. Csak akkor palackozzuk őket, ha palackérettek, tehát alkotórészei összhangban vannak, s a nedű harmonikus, fajtajellege kifejeződik. A komplikáltabb borainkat azonban még csak most fogjuk palackozni, így például a gamay rosé is – fejtette ki Barta Anna.

A borász hozzátette: a közeljövőben a szőlők kötözése következik, de emellett a borpiac változásait is fokozott figyelemmel kísérik. Barta Anna kiemelte, hogy ilyen szempontból összetettnek ígérkezik az idei év, hiszen mindamellett, hogy a borászok nagyon várják a vendéglátóhelyek újranyitását, a piac jelenlegi lehetőségeit is meg kell találni.