A Hatvan TV Élesztő! című magazinműsorában legutóbb a boldogi nagyrózsa és kisrózsa receptjeit hozták közelebb a nézőkhöz, melyek készítését Őszi Jánosné, Misányi Józsefné valamint Gyökér Luca fiatal hagyományőrző mutattak be. A faluban mindkét süteménynek nagy múltja van, különös módon kötődnek hozzájuk a helyiek.

A műsorban kiderül az is, hogy az első boldogi nagyrózsa tulajdonképpen több száz évvel ezelőtt készülhetett, de a helyiek emlékezete körülbelül száz évre nyúlik vissza, amikor is a korabeli asszonyok egy ingázó lakatost kértek meg arra, hogy készítsen nekik új nagyrózsa sütőformákat az eredeti alapján. A nagyrózsa vonzereje nemcsak a technikás sütésben rejlik, hanem a gyönyörű formában is, amely nem más, mint az élet fája.

A boldogi nagyrózsa készítése és a köré épült hagyományok a faluban nemzedékről nemzedékre szállt, így a mutatós édesség máig méltán híres nemcsak a környéken, hanem az egész országban is.

Fotó: Albert Péter