Múlt héten Mihály-napi vásárt tartottak a Gesztenyéskert óvoda udvarában, ahová nagyon sok szülő és gyermek érkezett. A programot minden évben megszervezik az intézményben, tavaly a világjárvány miatt azonban zárt körben, szerényebben ünnepeltek. Az idei vigadalom azonban sokkal színesebb és nyitottabb volt, kirakodóvásárral, szórakoztató előadással készültek az óvodában. – Az intézmény pedagógusai  ezúttal A rátóti csikótojás című mesét adták elő a közönségnek. A mese tulajdonképpen egy humoros történetről szól. A rátóti csősz a falu határában egy úritököt talál, de nem tudja, hogy mi lehet az. Beviszi a falu tanácsának, ahol a bölcs elöljárók előbb sárkánytojásnak gondolják, majd megállapítják, hogy ez csakis egy csikótojás lehet – ismertette az előadás tartalmát röviden Bereczkiné Valter Anita, az intézmény vezetője.

A szórakoztató meseelőadás mellett a korabeli Mihály-napi vásári hangulat is megelevenedett. Ilyenkor a gyerekeknek elmagyarázzák azt is, hogy Szent Mihály napja a régi időkben a szeptemberi hónap egyik legkiemelkedőbb napja volt. A természetben ilyenkor általában nagy változás áll be, az időjárás hűvösebbé válik, ekkor szakad meg a fű gyökere, a halak a víz mélyére húzódnak, megkezdődik az őszi vetés. Szent Mihály napja az őszi napéjegyenlőség tájára esik, mintegy ott áll a tél kapujában.

A Mihály-napi vásárok is ekkor történtek, sok árus mondókával csalogatta a vevőket a korabeli időkben. De nemcsak azért mentek a vásárba az emberek, hogy megvegyék, amire szükségük van. Ez szórakozást, ismerkedést, hírszerzést is jelentett a közösségeknek. Az óvoda udvarán ezt a hangulatot idézték meg a pedagógusok és résztvevők. Az óvoda Mihály-napi vásárán az intézmény alapítványát támogatták a szülők.

A programon kihirdették a madárijesztő készítő verseny győzteseit is. Balog Borbála készítette el a “Legijesztőbb”, Klajcsovics Írisz Hella a “Legkreatívabb”, Hamernyik Ágnes pedig a “Legviccesebb” madárijesztőt.