Magyarországon már megkezdődött a koronavírus-járvány negyedik hulláma. A járvány dinamikája ugyan most más, mint a korábbi időszakokban, hiszen a beoltottak száma hazánkban meghaladja az 5 800 000-et is, de a Covid-19 delta variánsa különböző mértékekben már országszerte kimutatható.

Azonban nem csak a koronavírus terjed hazánkban. A háziorvosok országszerte azt tapasztalják, hogy egyre többen jelentkeznek hurutos megbetegedéssel a rendelőkben, de ezt egy másik kórokozó okozza, nem a koronavírus. – Az évszaknak megfelelően megjelentek a rendelőkben a torokfájással, lázzal, levertséggel jelentkező felső légúti megbetegedések is, amiket azonban nem szabad összetéveszteni a koronavírussal. Utóbbi jellegzetes tünete továbbra is az íz- és szaglásvesztés, láz, nehézlégzés, köhögés. A két kórokozó hasonló tüneteket okoz, de a betegség lefolyása alapján jól megkülönböztethetőek az esetek – közölte Déry Károly háziorvos.

Hozzátette: jól bevált módszernek bizonyult az elmúlt hónapokban, hogy a beteg előzetesen felhívja a háziorvost a panaszával, és az elmondottak alapján a szakember dönt a személyes vizsgálat szükségességéről. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a páciensek többsége megszokta és megszerette az elektronikus recept és a telefonos konzultáció lehetőségét, az előjegyzett időpontra történő betegellátás gyakorlatával együtt.

Déry Károly háziorvos kitért arra is: a hurutos megbetegedések, valamint a delta variáns jelenlétével újra indokolt lehet a maszk viselése. Ugyan a védőfelszerelés használata többnyire továbbra sem kötelező a legtöbb helyen, mégis mindenkit arra bátorít, hogy aki megfázott vagy bármilyen könnyebb lefolyású hurutos betegségben szenved, mindenképp vegye fel a maszkot a biztonság érdekében. – A gyakori kézfertőtlenítéssel, távolságtartással, valamint maszk viselésével sokat tehetünk a saját magunk és a környezetünk megóvása érdekében. Manapság már egyáltalán nem ritka, ha maszkot hordunk a különböző zárt terekben, természetessé vált, hogy mindenki saját belátása szerint viseli azt – közölte a háziorvos.

A szakember nyomatékosította: a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen a védőoltás. Már egy oltás is jelentősen növeli a védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen. Magyarországon az oltás ingyenes és önkéntes.

Kezdőkép: archív – Albert Péter