Magyarországon, Budapest kivételével megváltozik a háziorvosi ügyeleti rendszer. Az eddigi szolgáltató helyét az Országos Mentőszolgálat veszi át.

Hatvanban október elsejétől a Vécsey tér 2 szám alatt található orvosi ügyelet beköltözik a Hatvani Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézetébe, valamint az ügyelet telefonszáma is megváltozik – mondta Szabó László a hatvani ügyelet telephelyvezetője. – Egy központi 1830-as hívószám lesz elérhető. A mentőszolgálat 112-es telefonszáma mellett. Tehát mind a két telefonszám megmarad, ezt fontos hangsúlyozni – mondta. Hozzátette, nagyon fontos tudni azt is, hogy aki receptet szeretne íratni ügyeleti időben, az csak este 10 óráig tudja kiváltani a pirulákat, ugyanis a hatvani gyógyszertárak esetében az éjszakai ügyeleti rendszer teljesen megszűnt. Azonban sürgős gyógyszerkiváltás esetén hívható a 06-30-477-4201-es telefonszám. Továbbá lényeges, hogy kizárólag indokolt esetben menjünk az ügyeletre receptért. – Nagyon figyeljünk oda arra, hogy a gyógyszereket csak akkor jöjjünk az ügyeletre felíratni, ha ezek valóban nagyon fontos gyógyszerek, amelyek esetleg valóban nem tartanak ki egy hosszú hétvége alkalmával. Minden egyéb esetben a háziorvost keressük ezzel a kéréssel – részletezte.    

Szabó László arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógyszerek felírásához minden esetben szükséges bemutatni az orvos által megírt javaslatot, ugyanis enélkül nem írják meg a receptet.

Egy egészségügyi veszélyhelyzet során, például balesetben megsérült emberek esetében nem kérdés, hogy mentőt kell hívni a 112-es segélyhívó telefonszámon. Azonban ha rosszullét, vagy egyéb panaszok jelentkeznek sokszor nem könnyű eldönteni, melyik szolgáltatás a megfelelő. A szakember ezt tanácsolja:

„Az lenne a megfelelő betegút, hogy először a 1830-as telefonszámot hívja mindenki. Itt segítséget tudnak nyújtani abban, hogy a panaszokkal milyen irányba induljon a beteg. Ha a 1830-as telefonszámon elérhető kolléga azt állapítja meg, hogy elég a háziorvosi ügyeleti ellátás, akkor tanácsként azt fogja mondani, hogy ott kell megjelenni. Ha pedig úgy látja, hogy itt már kivizsgálásra is szükség van, akkor a sürgősségi betegellátó osztálya irányítja a panaszost.  De olyan is előfordul, hogy valaki nem méri fel pontosan az állapotot, ebben az esetben a diszpécser mentőt küld.”   

A hatvani ügyelet telephelyvezetője azt is elmondta, hogy nemcsak a mentő, hanem az ügyelet is képes lesz autóval a helyszínre sietni, amennyiben ez indokolttá válik. Az október elsején induló új orvosi ügyeleti rendszer részleteiről a napokban egyeztetnek az egészségügyben dolgozók, amelynek az eredményéről hamarosan beszámolunk. 

Az új orvosi ügyeleti rendszerről további információk az egeszsegvonal.gov.hu weboldalon találhatók.