Nemcsak a magánszemélyeknek készíti el a Nemzeti Adó – és Vámhivatal a 2023-as év személyi jövedelemadó-bevallások tervezetét, hanem egyéni vállalkozóknak, mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is jár a szolgáltatás – hangsúlyozta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtóreferense. Paskujné Pifkó Mónika hozzátette, ha viszont valaki úgy dönt, hogy saját maga készíti el a bevallás tervezetét, akkor a NAV, eSZJA oldaláról tölthető le az a szoftver, ami több újítást is tartalmaz. – A navigáció logikusabb, áttekinthetőbb. Például a felület baloldali panelje, egy tartalomjegyzékként felsorolja az egyes témaköröket, így könnyebb választani. Az újdonságok közül érdemes kiemelni még, hogy a kedvezmények adózó specifikusan jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy ha például egy 25 év alatti fiatal adózóról van szó, akkor a részére a 25 év alattiak kedvezménye automatikusan megjelenik. – részletezte.

Pasjukné Pifkó Mónika azt is elmondta, hogy, a NAV felülete akkor is alkalmas az adóbevallás elkészítésére, ha valaki nem az ügyfélkapun keresztül nyújtja be a dokumentumot. A kommunikációs referens kiemelte: azoknak is könnyebb lett a dolguk, akik ingatlaneladásokból, vagy bérbeadásból szereztek jövedelmet 2023-ban. – A programba beépített új mezők automatikusan kiszámítják a jövedelem és az adó összegét. Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmek új témacsoportba kerültek, ami tartalmazza az összes ingatlanhasznosítási formát és az azzal összefüggő adókötelezettséget egyaránt.

Hozzátette, a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetéhez KAÜ azonosítóval bárki hozzáférhet az eSZJA oldalán. Akik nem rendelkeznek ilyen azonosítóval, azok az adóazonosító jelükkel és a születési dátumuk megadásával március 16-ig kérhetik a dokumentum postázását. A személyi jövedelemadó-bevallások leadási határideje május 21-e. További információk találhatóak a NAV weboldalán.