Nem minden szénsavas bor számít pezsgőnek – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján. A pezsgők legelterjedtebb fajtái a tradicionális eljárással készített italok. Szénsavtartalmuk minden esetben, egy másodlagos erjesztés során, élesztők hozzáadásával, természetes úton képződik. A hagyományos pezsgőkhöz használt szőlőfajták a chardonnay és a pinot noir. A magyar fogyasztási szokások azt mutatják, hogy az édes pezsgőt vásárolják a legszívesebben a hazai fogyasztók, de a szárazabb italokat is egyre többen veszik.  

Az Orosz – Ukrán háború miatt átmeneti hiány alakult ki a pezsgősüvegek és a drótkosarak kapcsán – erről már Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója beszélt a Magyar Hírlapnak. Mint mondta, azóta visszaállt a csomagolásgyártók kapacitása, mert a nyersanyagellátás stabilizálódott, azonban a megnövekedett igények miatt előfordulhat, hogy egyes pezsgőkből hiány alakulhat ki a boltok polcain a szilveszert megelőző napokban. 

A pezsgők árai nem emelkedtek olyan ütemben, mint ahogy az egyes élelmiszerek esetében megfigyelhető volt az elmúlt egy évben. Persze, az ünnepi italok mindig is széles érték – skálán mozogtak. Akciósan 1200 – 2500 forintért már találhatunk pezsgőt, de a prémium minőség ára, több 100 ezer forint is lehet. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy lehetőleg magyar terméket válasszanak a boltokban.