Kun Zsóka a napokban hozta világra gyermekét a hatvani Albert Schweitzer Kórházban. Bendegúz a 40. hét előtt érkezett 2400 grammal, így koraszülöttek számít. Az édesanya azt mondta, kisfiával nem történt súlyosabb komplikáció. – A legkönnyebb terhességem volt, semmi probléma nem merült fel. Az utóbbi két hétben voltak jóslófájásaim, akkor már éreztük, hogy a 36. hét előtt fog érkezni – mondta.

A WHO becslései szerint évente 15 millió baba születik idő előtt a világon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai pedig azt mutatják, a koraszülések száma Magyarországon meghaladta a 7%-ot a tavalyi évben. Koraszülöttnek számít az, aki a 37. hét előtt jön világra, vagy a testsúlya nem haladja meg a 2500 grammot. A Szülészeti Osztály vezető főorvosa elmondta: a koraszülések száma már évek óta csökken. – Itt a kórházban, az osztályunkon 6-7% körül van a koraszülések aránya. Régen sokkal magasabb volt ez a szám, akár a 15%-ot is elérte. A kellő felvilágosítással, a kórházi körülmények javulásával és a megfelelő eszközök beszerzésével sokat javult a statisztika – részletezte Al Ghaoui Nadim az Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet Szülészeti Osztály vezető főorvosa. Hozzátette, igyekeznek olyan kezelésben részesíteni a kismamákat, hogy kitolják a terhesség idejét, ilyenkor ugyanis minden hét számít.

A Csecsemő- és gyermekgyógyászati Osztály vezető főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy már gyermektervezés előtt fontos az egészséges életmód. Rosta Ildikó hozzátette: a kórház felkészült a koraszülöttek kezelésére, az intézmény ugyanis folyamatosan fejleszti az életmentő eszközeit. – Van újszülött újraélesztő asztalunk, valamint ezeknek a csecsemőknek a légzését a neopuff készülékkel segítjük. Ez azért fontos, mert így a Cerny Mentőszolgálat kiérkezéséig az életfunkciójukat tudjuk optimalizálni – mondta a Csecsemő- és gyermekgyógyászati Osztály vezető főorvosa.

November 17-e a koraszülöttek világnapja, ilyenkor azokra a csecsemőkre hívják fel a figyelmet, akiknek küzdeniük kell az életben maradásért. Valamint azokra az orvosokra és nővérekre, akik azért dolgoznak, hogy ne veszítsék el ezeket az újszülötteket. Ebből az alkalomból világszerte lila fénnyel világítanak meg épületeket, mely a reményt szimbolizálja. Ezen az estén a Városháza épülete is ezt az üzenetet közvetíti majd.

Kezdőkép: Ocsovai Zoltán