A halottak napi, mindenszenteki időszak legnépszerűbb virága minden évben a krizantém. Mivel idén e két ünnep egy hosszú hétvégére esik, ezért a temetőkben várhatóan több napon keresztül nagy lesz a forgalom, virágok millió kerülnek ki ilyenkor a sírokra.

A nagyvirágú krizantém fajták iránt a legnagyobb a kereslet, 70 százalékban ezt vásárolták a vevők, de a – teniszlabda nagyságú – közép-nagy virágúak iránt is folyamatosan nő az igény.

A nagyvirágúakból becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy el ebben az időszakban. Emellett a csokros – amely egész évben kelendő – és a cserepes fajták is választhatóak. Míg korábban a fehér színű volt a „divat”, manapság a zöld és a kétszínű (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.) a legkelendőbb. A termelőkhöz idén a megszokottnál korábban, már október elejétől érkeztek a virágboltok érdeklődései.

Virágboltosok jelzése szerint egyre inkább nő az igény a különleges virágú növények iránt, így nagy a keletje például az extrém színű cserepes gömbkrizantémoknak is.   A krizantémtermesztés alapvetően szezonális munka, mintegy 3000 családnak jelent plusz bevételt az országban, közülük 800-an foglalkoznak jelentősebb mértékben krizantémmal, de ők is a tavaszi dísznövények termesztését egészítik csak ki ezzel.

Forrás: nak.hu

Fotó: Albert Péter