A szeptember végi testületi ülés első napirendi pontja a közmeghallgatás volt. Ennek részeként a hatvaniak több észrevétellel és kérdéssel érkeztek a városvezetés felé. Szál Ferenc a járdák minőségével valamint a Hegyalja úton megnövekedett átmenő forgalommal kapcsolatban szólalt fel. – Szeretnénk ezt a dolgot tisztázni forgalomlassítással, vagy súlykorlátozással, mert bár ki van téve, hogy 12 méternél hosszabb jármű nem hajthat be, de ez nem érdekli a közlekedőket – részletezte. Felvetéseire Horváth Richárd polgármester válaszolt, aki elmondta, hogy a sebességkorlátozás betartatása nem önkormányzati, hanem rendőrhatósági feladat, a városvezetés pedig többször jelezte már számukra, hogy ellenőrizzék az ott közlekedő autókat. Hozzátette, a fekvőrendőr kihelyezését pedig a buszforgalom akadályozza. – Mindezek ellenére, ha az utcalakók is egyetértenek ezzel kapcsolatban, akkor tovább folytathatjuk majd ezt a beszélgetést forgalomlassító szigetek elhelyezéséről, amelyek egyébként megfelelnek a jogszabályi háttérnek. Vagyis ezzel valamilyen módon rendezhetjük ennek a kérdését – hangsúlyozta.

Szál Ferenc kérdezte Szinyei András alpolgármestert – aki a 2. sz. választókerület képviselője – arról, hogy miért nincs jelen többet a kerületében. Erre az alpolgármester válaszul azt mondta, hogy folyamatosan ott van a város ezen területén is, továbbá rendszeresen tart fogadóórát, így itt is szívesen fogadja a lakosokat. Ezt követően Varga Ferenc mondta el észrevételeit. Véleménye szerint a lakosok nem kapnak megfelelő tájékoztatást a testület munkájáról, továbbá megemlítette a sportcsarnok körüli korábbi eseményeket, majd érdeklődött Újhatvan további fejlesztéséről is. Ezekre a felvetésekre is a polgármester válaszolt. – Azt tudni kell, hogy mi vagyunk az első városvezetés Hatvan történetében, amelyik tervszerűen elkezdte felújítani a járdákat, előttünk senki nem foglalkozott ezekkel. Újhatvan esetében 2014-től 416 millió forintot költöttünk útfelújításra, 2019-től 2022 végéig pedig 57 millió forintot járdákra – közölte.

A közmeghallgatáson felvetődött még a közösségi költségvetés témája is, ezzel kapcsolatban a Horváth Richárd azt válaszolta, hogy a városvezetés fő célja továbbra is az, hogy a hatvaniak együtt döntsenek, éppen ezért jövőre is folytatják ezt a hagyományt, így a jövő évi költségvetésben is elkülönítik a közösségi költségvetéshez szükséges 100 millió forintot.

Ezt követően a testületi-ülésen folytatódott a napirendi pontok tárgyalása. A képviselők egyebek mellett határoztak a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázathoz való csatlakozásról és a civil alap pályázatairól is, amely részeként most összesen 112 szervezet kapott támogatást. Ezeken túl döntöttek még a zöldterület-fejlesztésekről és az újfelújításokról is. Ezzel kapcsolatban a polgármester azt mondta: azért van lehetőség a beruházásokra, mert a városvezetés ebben a rendkívül nehéz gazdasági helyzetben is eredményesen gazdálkodott. –Az első félélves számainkon azt látjuk, hogy ez a fajta gazdálkodás eredményes volt, és vannak olyan pénzösszegek, amelyeket a városra tudunk fordítani, így tudjuk megvalósítani a zöldterületek és a közterületek felújítását, és most konkrét projektről szavaztunk, amelyek több mint 100 millió forintba kerülnek, és ezt saját forrásból tudjuk megvalósítani – hangsúlyozta.

A képviselő-testületi ülésen elfogadták továbbá Hatvan város óvodáinak a mostani nevelési évre vonatkozó munkaterveit, továbbá a képviselők határoztak a Hatvani Bajza József Gimnázium, valamint a Bajza Alapítvány támogatásáról is.