A magyar családok nagy részénél még mindig közkedvelt fűtőanyag a fa. Az elmúlt évek világpiaci eseményei miatt kiszámíthatóbbá vált tűzifával fűteni, hiszen az előre megvásárolt és elraktározott készletek biztosíthatják egy család igényeit a teljes téli szezonban.   

Az Egererdő Zrt. Mátrafüredi Erdészetének gyöngyösi telephelyén bőven akad faanyag, bár jelenleg az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a kitermelés éppen szünetel – mondta a Mátrafüredi Erdészet vezetője. Dudás Béla hangsúlyozta, az utóbbi hónapokban a tűzifa iránti igény jelentősen visszacsökkent a lakosság körében. – A hatósági áras tűzifaprogramnak vége van. Április 15-ig lehetett befizetni, és augusztus 31-ig elszállítani. Azt látjuk, hogy a kereslet jelentősen lecsökkent a lakosság részéről. Ennek egyértelműen az az oka, hogy mindenki bevásárolt az olcsóbb tüzelőből. Jelenleg nálunk a tűzifa piaci ára, az erdei rakodóknál, 38 ezer forint köbméterenként mondta.   

Dudás Béla hozzátette, hogy úgynevezett felaprított, kályhakész tüzelőt is lehet vásárolni, amiért már emelt árat kell fizetni. Aki ezt a szolgáltatást nem igényli, annak általában 2-3 méteres hosszban tudják értékesíteni a tüzelőnek valót. Azonban, ha valaki 1 méteres darabokat szeretne, annak november végéig várnia kell. Ezek akkor lesznek elérhetőek a lakosság számára, miután az erdészet kiszolgálta a szociális tűzifaprogramban résztvevő önkormányzatokat.

Az Mátrafüredi Erdészet vezetője azt is elmondta, hogy Hatvan és a környező települések már szinte kivétel nélkül megkapták a szociális tűzifát.