A Kertészeti Kiállítás és Vásár második napján is várták a standok a kilátogatókat, így aki tegnap nem tudott mindent beszerezni a tavaszi kertészkedéshez, az a mai napon még megtehette.

A számtalan virág, fűnyíró és kézműves termék mellett Megyeri Szabolcs kertészmérnök előadását is meghallgathatták a főtérre látogatók. Az előadó olyan különleges színekről és formákról beszélt, melyek igen népszerűek a mostani kertekben.

– Az a tapasztalatom, hogy egyre inkább elterjedtek a háziasszonyok körében, hogy a különleges, mediterrán növények felől érdeklődnek. A bordó levelű bodza például kiváló választás lehet, ha valami színt szeretnénk az udvarunkba csempészni. Ez a növény jóval olcsóbb, mint a japán juhar és könnyebben rendben tarthatóbb is – tanácsolja Megyeri Szabolcs.

Hozzátette: aki most szeretne kertet kialakítani, mindenképp a konyhai növényekkel kezdje, mint például a bazsalikom, menta, hiszen ezek nemcsak jól mutatnak a konyhában, de egy vasárnapi ebédet is finomabbá tudnak varázsolni. A növényeket pedig – amennyiben lehetőség nyílik rá –, kertészetekben vásárolják meg, hiszen ott szakmai tanácsokkal is ellátják a vásárlókat, amely a jövőben segítséget nyújt a virágok gondozásában.

Bár a hétvégi időjárás nem kedvezett a nézelődéshez, mégis sokan látogattak ki a Kossuth térre.

– Örömmel látom, hogy már harmadik alkalommal válik igazi kertészetté városunk főtere. Ebben az évben is szép számmal voltak eladók és vásárlók egyaránt. Bízom benne, hogy ezzel a rendezvénnyel hozzásegítettük a háztartásokat ahhoz, hogy minél színesebb és virágosabb legyen az otthonuk – fogalmazott Horváth Richárd polgármester.

A polgármester azt is elárulta, családjával ők is itt szerezték be a kert díszeit. A kiállítással egyidejűleg rajz- és kertépítő versenyt is rendeztek, ahol díjazták a legszebb alkotásokat. A díjakat a vásár utolsó napján Horváth Richárd polgármester és Gulyás Katalin főkertész adták át a nyerteseknek.

„A mi kiskertünk” kertépítő verseny díjazottjai:

I. helyezett: Gesztenyéskert Óvoda „Csillag” csoport

II. helyezett: Százszorszép Óvoda „Pillangó” csoport

III: helyezett: Brunszvik Teréz Óvoda „Körte” csoport

Különdíj: Vörösmarty téri Óvoda

Emléklapot kapott:

Hatvani Gesztenyéskert Óvoda „Bóbita” csoport

Hatvani Gesztenyéskert Óvoda „Galagonya” csoport

Hatvani Gesztenyéskert Óvoda „Napraforgó” csoport

Hatvani Gesztenyéskert Óvoda „Süni” csoport

Hatvani Gesztenyéskert Óvoda „Katica” csoport

Hatvani Százszorszép Óvoda „Cica” csoport

Hatvani Százszorszép Óvoda „Maci” csoport

Hatvani Százszorszép Óvoda „Süni” csoport

Hatvani Százszorszép Óvoda „Katica” csoport

Hatvani Százszorszép Óvoda „Madárka” csoport

Hatvani Varázskapu Óvoda „Napraforgó” csoport

Hatvani Varázskapu Óvoda „Kamilla” csoport

Hatvani Varázskapu Óvoda „Kiskutatós” csoport

Hatvani Napsugár Óvoda „Süni” csoport

Hatvani Napsugár Óvoda „Csiga” csoport

Hatvani Napsugár Óvoda „Pillangó” csoport

Hatvani Napsugár Óvoda „Méhecske” csoport

Hatvani Csicsergő Óvoda „Kék cinege” csoport

Hatvani Csicsergő Óvoda „Zöldike” csoport

Hatvani Csicsergő Óvoda „Sárgarigó” csoport

Hatvani Brunszvik Teréz Óvoda „Szőlő” csoport

A rajzverseny díjazottjai:

Alsó tagozat:

I. helyezett: Pesti Violetta (4. a – 5. sz. Ált. Isk.)

II. helyezett: Tóth Sára (4. z – Kodály Ált. Isk.)

III. helyezett: Horkai Lilla (2. b – Kossuth L. Ált. Isk.)

Felső tagozat:

I. helyezett: Balla Viktória (8.b – Kossuth L. Ált. Isk.)

II. helyezett: Kovács Marianna (8.s – 5. sz. Ált. Isk.)

III. helyezett: Püspöki Noémi (6.b – 5. sz. Ált. Isk.)

Középiskola:

I. helyezett: Szász Bence (9.a – Bajza J. Gimnázium)

II. helyezett: Buzás Szilvia (9.a – Bajza J. Gimnázium)

III. helyezett: Rigó Tamara (9.b – Bajza J. Gimnázium)

Korábban írtuk:

Az idei Kertészeti Kiállítás és Vásár első napjának reggelén nem kedvezett az időjárás a termelőknek. A rossz idő ellenére azonban sokan látogattak ki a főtérre, hogy az eladók portékái közül válogassanak.

A széles választékból pedig mindenki megtalálhatta azt, amire szüksége lehet egy virágos- vagy konyhakert kialakításához. Zatykó Zoltán Budapestről érkezett. Gyógy- és fűszernövényei igen népszerűnek bizonyultak.

– Az a tapasztalatom, hogy egyre inkább elterjedt, hogy a háziasszonyok friss fűszernövényeket vásárolnak. Fontosnak tartják a jó minőséget, és a visszajelzések szerint összehasonlíthatatlan ízekkel rendelkeznek ezek a termékek a szárított alapanyagokhoz képest. A legnépszerűbb növényeink még mindig a menta, bazsalikom és természetesen a levendula – mondta a kiállító.

A háztartásban elengedhetetlen növények mellett, még számtalan más virágra és élelmiszerre is szert tehettek a vásárlók. Megannyi színben pompázó muskátli, rózsa, egynyári és évelő növény várta a kilátogatókat.

A házi jellegű, és az egészséges táplálkozás hívei sem tértek haza üres kézzel. A házi füstölt szalonna és a kézműves sajtok illata mellett pedig senki sem tudott elmenni úgy, hogy ne kóstolja meg őket. Ezen kívül lehetőség volt termelői mézeket kóstolni a vásárlóknak, a férfiak pedig a legújabb kertészettel kapcsolatos szerszámokról és gépekről kérdezhették a szakembereket.

– A mai világban nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, és a természetes alapanyagokra. Ezért is igyekszünk olyan lekvárokat és szörpöket előállítani, ami semmilyen mesterséges anyagot nem tartalmaz. 100%-os gyümölcsleveink közül közkedvelt a homoktövis ital, amelynek 100%-os gyümölcstartalmát alma hozzáadásával érjük el – fogalmazott Németh József.

A délután folyamán a Liszt Ferenc Nyugdíjas Klub adott műsort a főtéren, és a tombolasorsoláson is gazdára találtak a nyeremények.

Aki pedig nem tudott mindent beszerezni a mai napon, az még holnap megteheti. 9 és 18 óra között ismét kinyitnak a standok. Délután kettőtől pedig Megyeri Szabolcs kertészmérnök tart előadást.