Az elkövetkező napok magas napi átlaghőmérséklete miatt Heves megyében még nem, de Bács-Kiskun és Csongrád megye területére tűzgyújtási tilalmat rendeltek el. Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetén belül. Ez vonatkozik a tűzrakóhelyekre, a vasút és közút menti fásításokra, de az erdők mellett a parlag- és gazégetés is tilos.
A katasztrófavédelem bizonyos szabályokra felhívja a figyelmet, melyek betartásával megelőzhetőek a tűzesetek és esetleges tragédiák. Fontos tudni, hogy kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.

Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.

Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani.

Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán: http://www.katasztrofavedelem.hu/.

A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.

Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.

Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.

Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.

Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

Forrás: katasztrofavedelem.hu

Kezdőkép: google.com