A nyár a szabadságolások időszaka, ilyenkor teljesen kikapcsolunk, hagyjuk a munkát és a hétköznapi dolgokat és a legtöbben igyekszünk minél jobban érezni magunkat ezidő alatt. Nagyon fontos azonban, hogy oda kell figyelnünk a testünkre és egészségünkre, utóbbi nem mehet szabadságra. A rendszerességnek kulcsszerepe van ilyenkor is, és össze kell egyeztetni a pihenést az étkezéssel. Akinek speciális étrendje van, annak is tartania kell azt, a nyaraláskor is. – A legfontosabb az, hogy ilyenkor töltsük fel a vitaminraktárainkat szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel. A nyári kánikulában nem szabad megterhelnünk a gyomrunkat is, ilyenkor nem a csülkös pacal a megfelelő ebéd, hiszen a 40 Celsius-fokban könnyű ételekre, főzelékre, zöldségekre van szükségünk inkább. Emellett pedig napi 3-4 liter folyadékot is fogyasztanunk kell, lehetőleg ne cukros üdítőket. Oda kell rá figyelni, hogy az alkoholt sem szabad túlzásba vinni, mert annak is magas kalóriatartalma van – mondta el Sándorné Buda Ildikó dietetikus.

A dietetikus kitért rá, a szezonális édességeknek is van helye, egy-egy fagylalt vagy jégkrém nem lehet káros és még is jól is eshet, csak a mennyiségre kell odafigyelni. Annak pedig, aki most szeretne életmódot váltani, azt tanácsolja, fokozatosan kezdjen bele, ne arra törekedjen, hogy minél előbb adja le az esetleges súlyfelesleget. A mozgást is időszerű most beleilleszteni az életünkbe. Akinek pedig szüksége van tanácsokra, az nyugodtan keresse fel a megfelelő szakembert, táplálkozásnál a dietetikust.