Jelenleg nincs tűzgyújtási tilalom Heves megyében, ám fokozottan figyelni kell, hiszen a hőség miatt a száraz növényzet a legkisebb figyelmetlenség miatt is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet. Tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, még a kijelölt helyeken is. Tilos a parlag- és gazégetés is.

Otthon, a saját kertjében viszont mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de ilyen esetekben is fokozott figyelmet kérnek a szakemberek. – A tüzet egyetlen pillanatra sem lehet felügyelet nélkül hagyni, és fontos, hogy mindig legyen kéznél egy vödör víz vagy nyomás alatt lévő kerti slag – hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

Fontos, hogy a kerti sütés-főzés befejezése után alaposan el kell oltani a tüzet, hiszen még napokig képes parázslani. Az idei év első felében 270 alkalommal keletkezett tűz szabad területeken, mintegy 166 hektárt érintettek a lángok. Ez a 2020-as év első feléhez képest kevesebb, akkor 400 feletti riasztás érkezett, és csaknem 460 hektáron pusztított tűz.