A DISZI parkolójában gyülekeztek reggel a futás szerelmesei, megrendezték a sokak által kedvelt futófesztivált. A tavalyi évvel ellentétben most az időjárás is kedvezett a résztvevőknek. Délelőtt 14 futam indult, ahol a 7-20 éves korosztály versenyezhetett. Itt egyéni indulók mellett óvodás és iskolás csoportok is képviselték magukat, összesen csaknem 1200 fiatal állt rajtvonalhoz. Ádám Mercédesz Laura a Hatvani Brunszvik Teréz Óvodából érkezett, az első futamon indult, ahol 300 méteres távot kellett megtennie. Lányok közül ő volt a leggyorsabb. Elmondta, azért mozog, hogy erős maradjon. – Sportos vagyok, és szeretek futni, az óvodában is mindig gyakoroljuk – mondta. Bene Máté Áron, a Hatvani Kodály Zoltán Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola 3. osztályos tanulója szerint nem volt fárasztó a futam. – Nagyon örülök az első helyezésnek, és az a furcsa, hogy nem is készültem erre a versenyre – tette hozzá. A dobogós gyerekeket éremmel, oklevéllel és emlékpólóval díjazták.

Délután kezdődött a Hatvani Félmaraton, melyen 50 településről több mint 160 futó vett részt. Az ország különböző pontjairól érkeztek versenyzők, így például Győrből, Mezőkövesdről, Kecskemétről és Szolnokról. A félmaraton résztvevői 5, 10,5, illetve 21 km-es távon indulhattak. A nevezők idén is a Vécsey utcáról rajtoltak, majd a Csaba utcán haladtak végig, ezt követően a Köztársaság utcára fordultak, melynek végén egy kisebb emelkedőn juthattak fel a Zagyva-gátra.

A félmaratoni távot férfiak közül a budapesti Koch Kristóf teljesítette leggyorsabban, kevesebb mint 1 óra 23 perc alatt ért célba. Elmondta, hogy meglepődött azon, hogy ő lett az első helyezett. – Alapvetően triatlon versenyekre készülök, heti 3-4 alkalommal futok, ez a verseny egy jó, erős edzés volt – részletezte.

A leggyorsabb futók mellett díjazták még a legfiatalabb és legidősebb versenyzőket. Pető András Ferenc 73 éves, rendszeresen vesz részt ehhez hasonló megmérettetésen. – Ebben a korban nagyon kevesen futnak már így. Az én korosztályomnak kell heti 90-100 km, ahhoz, hogy valaki a topban tudjon maradni országos szinten. Nem a fotelben kell ülni az öreg uraknak, ki kell menni a természetbe mozogni – mondta.

Tarsoly Imre önkormányzati képviselő, az Oktatási, Művelődési, Sport és Ifjúsági Bizottság elnöke elmondta: a futóversenynek 30 éves múltja van, mely évről-évre sikeresebb. – Nagyon sokan gyűltek össze az eseményen, megközelítőleg ezer főt mondanék, a kicsik óriási létszámban futottak. Emellett most tartjuk az egészségnapunkat is, melynek hatalmas jelentősége van, hiszen a pandémia ideje alatt két évig nem tudtuk megrendezni ezt a napot – foglalta össze.

A rendezvény ideje alatt a DISZI-ben az egészségmegőrzés fontosságára hívták fel a figyelmet. Több vizsgálaton vehettek részt az érdeklődők, akik egy kis füzetet kaptak, amiben vezethették a mért eredményeket. Tóth László több szűrővizsgálaton vett részt, szerinte hasznos ez a kezdeményezés. – A vérnyomásom és a koleszterinem nagyon jó, azonban találtak is egy kis problémát. Kezdődő érszűkületem van, amihez valószínű, a lúdtalpam is hozzájárul. Ezt ki fogom vizsgáltatni, a szakember is mondta, hogy vegyem fel a kapcsolatot a háziorvosommal – mondta.

Az esemény célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra és az aktív sportolás fontosságára.

Vérnyomás és vércukorszint mérés mellett volt még dietetikai tanácsadás, és a dohányzás leszokásához is hasznos tippeket kaphattak a résztvevők. Több hatvani szervezet is jelen volt, így például a Hegymenet Klub Térségi Szociális Intézmény és a Magyar Rákellenes Liga Hatvani Alapszervezete. A Medical Center Hatvan sátránál is hasznos információkat tudhattak meg az oda érkezők. – Négyféle vizsgálattal készültünk, egy kérdőív alapján testösszetételt tudunk elemezni, vérteszt alapján a prosztatarákot tudjuk szűrni, emellett tüdőkapacitást mérünk, illetve láb-állapotfelmérést tudunk biztosítani az érdeklődőknek – mondta Kádár Anna, az egészségcentrum marketingese.

Lestyán Balázs alpolgármester elmondta, több éves hagyomány, hogy az egészségnapot a futófesztivállal párhuzamosan tartják. – Ez a nap figyelemfelhívás arra, ha valakinek valami problémája van, azt alaposabban ki kell vizsgáltatni. Itt, ha valakinél eltérést vesznek észre, akkor szakember tud útmutatást adni, hogy merre induljon az illető – részletezte.

 Az eseményen Horvát Richárd polgármester is részt vett. Kiemelte: szem előtt tartják, hogy fontos szerepe van a sportnak az egészségmegőrzésben. – Az elmúlt időszakban az önkormányzat rengeteg beruházást vitt véghez, illetve jelenleg is van pályázatunk, mely erről szól. Itt van például a futópálya, a szabadtéri kondipark, és a nemrég átadott Grund. A jövőben is kiemelt célnak tekintjük, hogy olyan projekteket valósítsunk meg, amelyek az egészségről, és annak megőrzéséről szólnak – foglalta össze.