A link, amelyre kattintva regisztrációs lapnak vagy banki oldalnak álcázva személyes, pénzügyi, bankkártya vagy biztonsági információkat kérnek. A megtévesztett áldozat önként megadja a bizalmas, akár banki adatait is. Attól a pillanattól kezdve a kiberbűnözők rendelkeznek az áldozat bankszámlája felett és leemelhetnek bármilyen összeget – hívják fel a figyelmet.

Hozzáteszik, a csalók kedvelt területe az online piactér. Akár vevőként, akár eladóként, ha nem elég óvatos, könnyen áldozattá válhat. A csalók folyamatosan finomítanak módszereiken, így kihívást jelent lépést tartani velük. A szakemberek azt javasolják, hogy online befizetés, átutalás, adatbekérés előtt legyen mindig körültekintő.

Vevőként előfordulhat, hogy a fizetés ellenére nem kapja meg a terméket, vagy nem az a termék érkezik, amelyet megrendelt. Mielőtt az adás-vételről tárgyalna az eladóval, javasolják, hogy kutasson egy kicsit a profiljában, és nézze meg az értékeléseit.

Hangsúlyozzák, eladóként is legyen óvatos, és ne hajtsa végre gondolkodás nélkül a potenciális vevő kéréseit. A bűnözők módszere, hogy az e-kereskedelmi platformon kívüli elérhetőséget kérnek és e-mailben, vagy sms-ben hivatkozást (linket) küldenek, mellyel tovább navigálnak egy hamis oldalra, ahol már adatokat (pl. banki adatok) kell megadni. Azzal az ürüggyel veszik rá a gyanútlan áldozatot a hivatkozásra kattintásra, hogy így tudja véglegesíteni az üzletet és ellenőrizni, hogy a pénz megérkezett a számlájára. Észre sem lehet venni, de az adatok, banki jelszók ekkor kerülnek a csalók kezébe. Később pedig már csak arról értesül, hogy a bankszámlájáról eltűnt a pénz.

Amely piactér – mint például a Vinted – lehetővé teszi, ott kizárólag rajtuk keresztül fizessen és kommunikáljon, hogy a pénze és személyes adatai biztonságban legyenek. Kiemelik, ne lépjen kapcsolatba a piactér platformján kívül a másik féllel. Valamint ne vegye fel vele a kapcsolatot e-mailben sem. Az oldalon történő vásárláshoz és eladáshoz a Vinted nem kér külön e-mail címet, telefonszámot vagy kártyaadatokat és a vásárlást sem kell megerősíteni vagy ellenőrizni külső linkkel, az egész folyamat közvetlenül az oldalon történik.

Forrás: police.hu
Kezdőkép: illusztráció