– Egy évvel az érettségi után, 1995-ben az Ady Endre Könyvtárban dolgoztam informatikusként, amikor a Terézvárosi TV megvásárolta Hatvanban a kezdetleges kábeltévé-hálózatot. Az intézmény egy kis helyisége lett a fejállomás (a televízió rendszerének alap építőeleme – a szerk.) – kezdi a Hatvan TV történetét Sánta M. Attila, a szerkesztőség adásrendezője és műszaki vezetője. Hozzáteszi, akkor még meg se fordult a fejében, hogy a városnak lesz majd saját csatornája, saját hírekkel.

A fejállomás a későbbiekben kinőtte a könyvtár kis helyiségét, így a televízió a Kossuth térre költözött. A Hatvan TV képújságja már két éve működött – a beforduló kamerából átalakuló félhold logóval, amit Csendes Gábor készített – amikor 1998 tavaszán belépett a stúdióba Bán János, aki felvetette a helyi tévé ötletét. Elkezdték összeszedni a technikát, kialakítani egy egyszerű, analóg rendszert, SVHS videómagnókkal. – Tisztán emlékszem arra a napra. Április 27-én 17 órakor indult a Hatvan TV adása Bán János főszerkesztő beköszönésével: az itt élő embereknek, az itt élő emberekről. A technika még kezdetleges volt, a Windows 3.1 analóg órája mutatta az időt, közben megjelent a Paint-tel készített adástartalom. A stúdió két kameráját Tóth József operatőr-riporter kezelte, a hangpultnál Szikra István műszaki vezető állt, a vágópultnál pedig én, mint képújságszerkesztő és vágó – eleveníti fel a kezdeteket. Négyükkel kezdődött a rendszeres műsorokkal jelentkező Hatvan TV időszámítása.

Ebben az időszakban hetente egy adása volt a tévének, mely egy nagy híradóból – Hatvan, 60 percben – és egy félórás magazinműsorból állt, ezek a várost érintő témákkal foglalkoztak. Ahogy Sánta M. Attila mondja, az adások ebben az időben nagyon nézettek voltak, többször a könyvtár előterében várták a nézők, hogy kezdődjön a Híradó. Ekkor volt még Szív küldi magazin, Kívánságműsor és Főzőmagazin. – Kezdetleges technikával nagyon változatos és színes műsorokat adtunk, hatalmas lelkesedéssel. Emlékszem volt egy Mikulás-napi magazinunk is, melyben a hatvani iskolák diákjai versengtek. A gyerekek izgatottak voltak az adásfelvétel miatt, hogy tévében szerepelhetnek – fogalmaz. Kiemeli továbbá a Hatvani Expókat, onnan mindig élőben jelentkeztek, volt, hogy hőlégballonból közvetítették az eseményeket.

A 2000-es évek elején az informatika és az eszközök rohamos fejlődése lehetővé tette az analóg technika leváltását a televíziónál, ekkor kezdték el számítógépen vágni az anyagokat. – Ez egy szerkesztett menet szerint történt, amiket én állítottam össze otthon. Az akkori számítógépek egy kész anyagot 7-8 óra alatt számoltak le DVD-re, amikor elkészült vittem a stúdióba. Ebben az időben még manuálisan indítottuk az adásokat, mindig ott kellett lennie valakinek, aki megnyomta a lejátszás gombot – részletezi Sánta M. Attila. Újabb fejlesztéseket követően 2006-ban már három vágógép állt rendelkezésre, a szerkesztőség átállt heti két bejelentkezésre. A keddi nap továbbra is a híradóé volt, csütörtökön pedig kulturális eseményekről adtak számot a televízió munkatársai. A Hatvan TV és a DIGI TV fejállomása 2007-ben vált külön, ugyanebben az évben költözött a szerkesztőség mostani helyére, a Madách Imre utcába, a fejállomás maradt a Kossuth téren. A DVD-s adásindítás 2008-ban szűnt meg, 2009 elejétől heti háromra bővült a műsorok száma, péntekenként az Ez történt a héten című összefoglalóval jelentkezett a televízió. A Hatvan TV 2010-től közvetít naponta, friss híreket. – Napi adásokat gyártani nem kis felelősség, megtalálni, feldolgozni az eseményeket sokszor nagy kihívás. A Hatvan TV – a hatvaniak tévéje, lassan 13 éve naponta jelentkezik friss adásokkal – fogalmaz Sánta M. Attila.

A televíziónál három nagyobb arculatváltás volt. A kezdeti elemeket 2011-ben cserélték le, új stúdiót alakítottak ki, amelyben már helyet kapott egy súgógép is, emellett a világítást is lecserélték, modern fénycsövek kerültek a régi izzók helyére. Új főcímet kapott a tévé, és virtuális háttérrel kezdtek el dolgozni, ez volt a greenbox technológia. A nagy, zöld függöny lehetővé tette, hogy utólag lássák el háttérképpel a felvett beszélgetéseket. Két évvel később, 2013-ban pedig a statikus hátteret egy virtuális háttér váltotta, mozgó stáblistával és modern feliratokkal. Új műsorok kerültek palettára, és ebben az időszakban még átláthatóbb adásmeneten kezdtek el dolgozni a szakemberek. A cél mindig az volt, hogy a nézőknek minél látványosabb és érdekesebb tartalmat tudjanak gyártani. Ekkor már 13 tematikus magazinműsora volt a tévének. – Ebben az időben futott az egyik kedvencem, a Menü. Külső helyszínen, az Udvarház étteremben rögzítettük a felvételeket, a műsorvezető három vendéggel beszélgetett, mindig nagyon érdekes témákról. Emellett emlékezetesek voltak az első kitelepülések is, mint például a Hatvani Csata – egyszer élőben is közvetítettük -, a majális, augusztus 20-i ünnepség, vagy a Hatvani Vágta – mondja.

Az évek során Sánta M. Attila megannyi kollégával dolgozott együtt, főszerkesztők, főszerkesztő-helyettesek, szerkesztő-riporterek, operatőr-vágók és műsorvezetők. Mint mondja mindegyikük hozzátett valamit a Hatvan TV működéséhez, fejlődéséhez az elmúlt 25 évben. Jelenleg a szerkesztőségnek 9 munkatársa van, akiknek fő céljuk, hogy a hatvaniakhoz eljuttassák a legfrissebb híreket és aktuális témákat.

A Hatvan TV mai megjelenését 2017-ben kapta. Szakítottak a virtuális háttérrel, a stúdió teljes felújításon esett keresztül, ezt láthatják jelenleg is a tévénézők, ha a csatornára kapcsolnak. Modern főcímet készítettek a magazinműsorokhoz és a híradóhoz egyaránt, utóbbi indexképekkel és témacsíkokkal egészült ki. A napi híradó mellett magazinműsorokkal – Állatbarát, Egyház, Élesztő!, Hatvanikun, Kommentár, Mesepercek, Paletta, Riporter – jelentkezik a televízió hétköznaponként. A képújság, amivel minden kezdődött már csak kiegészítője a műsoridőnek. – Az internet térhódításával és a közösségi média elterjedésével is lépést tartottunk, adásaink visszanézhetőek a Hatvan TV online platformjain. Facebook-csatornákon pedig nemrég helyet kapott az Egy perc híradó, mely legfrissebb híreinket mutatja be 60 másodpercben. A rovatban a televízió elsők között használt mesterséges intelligenciát, hogy felolvassa a narrációt. A Hatvan TV-nél minden nap azon dolgozunk, hogy hűek maradjunk mottónkhoz, miszerint mindenhol ott vagyunk – zárja gondolatait Sánta M. Attila.