Füstölő gumik, ültetett autók és bikinis lányok – így telt a Hatvani Tuning és Veterán Autókiállítás. Hosszú idő után most újra visszatért a városba a tuning autók robaja. A gondosan rendben tartott, felturbózott kasznik a Népkertbe csábították az autók szerelmeseit. Akik kedvelik a pörgést, megnézhették, miként lehet úgy megforgatni egy kocsit, hogy elégjenek a gumik. Akik pedig szeretik, ha tovább emelkedik az adrenalin, megnézhették, hogy a tűzoltók milyen sebességgel szednek ki egy sérültet az égő roncsból. A hangnyomásmérés pedig megmutatta, hol a legütősebb a decibel.

autó7

autó6

Az autólimbóban megtudhattuk, kinek a legalacsonyabb az autója. Kategóriánként értékelték az indulókat. Ültetettek között egy Honda Civic nyert, mindössze 118 centimétert mértek nála. Air ride-ok között egy Opel Tigra érte el a legalacsonyabb szintet, 120 centiméterrel verte meg a mezőnyt. A gyári futóművesek közül pedig egy Renault R5 bizonyult a legjobbnak, 130 centiméterrel lépte át a limbót.

autó4

Azt is megmutatták, hogyan lehet feltuningolni egy régi Opel Corsát: leültették, kicserélték a futóművet, lefóliázták, alufelnit kapott és hangtechnikát építettek bele.

Zombori László autógyűjtőnek vallja magát, azt mondta, nagy kertjében elférnek a járművek. Húszéves korában kezdett bele a gyűjtésbe, jelenleg százötven kocsija van. Sümegi Attila egy Mini Coopert vitt ki a Népkertbe, aminek különlegessége, hogy négy darab mélyláda van benne a hátsó ülés helyett, az ajtóba pedig négy darab hangszórót építettek.

Horváth Richárd polgármester is kivitte autóját a tuning showra. Azt mondja, már fiatalkorában megszerette a benzin illatát. – Gyerekkorom óta érdekelnek az autók, de csak hobbiszinten foglalkozom velük. Az 1978-as, 1600-as zsigulimat vittem ki a Népkertbe. A fényezést és a karosszériamunkát leszámítva teljes egészében én építettem az autót – mondta.

autó8

Bikinis bemutató keretében vonultak fel a lányok a színpadon, közülük a legszebbet is megválasztották. Aki szeretett volna még hölgyeket látni, megnézhette őket autómosás közben, party ruha, fétish- és esküvői ruha bemutatón is.

Nemcsak a lányok közül választottak legszebbet, az autók is megmérkőztek egymással. Itt is több kategóriában osztályozták a járműveket: haladó, profi, veterán valamint motor csoportban a legjobbakat összesítve díjazták. A legszebb autó díját egy 1926-os Willys Whippet nyert el.

Az egész napos autós őrületet koncerttel zárták, este nyolc előtt már a Brooklyn Bounce zenélt a színpadon. – Nagyon örülünk, hogy egy autókiállítás keretében lépünk fel, hiszen amikor fiatalabb voltam én is nagyon szerettem a gyors autókat, de a mai napig szeretek vezetni. Kollégámnak, Bonebreakernek pedig egy 2007-es mustangja van – mondta Diablo.

Utánuk pedig Erős vs. Spigiboy keverte a zenét. A DJ-k azt mondják, mai napig a retro slágerekkel hódítanak. – Mai napig a retro slágereket kedvelik tőlünk, pedig a mai zenék is nagyon jók. Nem arról van szó, hogy régebben jobb zenéket írtak, egyszerűen csak a világ változott meg, sokkal kevesebb ideje van ma egy számnak slágerré válnia – vélekedett Erős Attila.

Nem maradhatott ki a lejátszott slágerek közül a jól ismert Ákos feldolgozás, a Valami véget ért sem, emellett olyan retro zenékkel zárták le a tuning showt, mint az R-GO feldolgozott száma, a Rég várok valakire.

.