A hullócsillagok, vagyis a meteorok már régóta ámulatba ejtik az embereket. A tudományos megfigyelésen kívül, sok babona él a köztudatban a látványos jelenséggel kapcsolatban. Az egyik legismertebb hiedelem szerint, ha hullócsillagot látunk, kívánni kell valamit, de csak akkor teljesül, ha nem mondjuk el senkinek.

Van, aki nemcsak csodálja a látványos égi jelenséget, hanem meg is örökíti azt. Bajzáth Gergő fotós, a képein keresztül mutatja meg a fejünk felett létező, sokszínű világot. – Ezekhez a képekhez elég egy alap felszerelés. Egy alap tükörreflexes fényképezőgép, egy alap objektívvel. A lényeg, hogy fix állványon álljon a gép és jó irányba kell, hogy fotózzunk. Néha azonban előfordul, hogy több képből rakjuk össze a fotókat és így, több meteort is meg tudunk mutatni a közönségnek – mondta.     

Július végétől már látható a nyári meteorrajzás jelensége, amit szabad szemmel is lehet észlelni a Földről – mondta a Praesepe Csillagász Kör Közhasznú Egyesület vezetője. Varga András hozzátette: ilyenkor akár 80 meteort is láthatunk óránként, ha tiszta az éjszakai égbolt. – Ez a Perseida meteorrajnak a jelentkezése, ami július 25-e óta aktív. Így látni lehet ezeket a meteorokat, egészen augusztus 19-ig. Az aktivitás maximuma augusztus 12-én és 13-án éjjel várható – mondta. 

Varga András hangsúlyozta: aki azt hiszi, hogy nappal nem lehet távcsöves megfigyelést végezni, az téved. Mint mondta: a hozzánk legközelebb eső csillagot, vagyis a Napot vizsgálhatjuk ilyenkor. Augusztus 5-én a Praesepe Csillagász Kör a hatvaniakat is várja a gyöngyösi MTM Mátra Múzeum területére, itt ugyanis lehetőségük lesz az érdeklődőknek, hogy olyan részletesen láthassák a Napot, mint talán még soha. – Oda egy olyan távcsövet fogunk kivinni, amivel meglehet nézni a napot kivetítve, valamint viszünk egy másik távcsövet is, amely olyan speciális szűrőkkel rendelkezik, amibe nyugodtan bele lehet tekinteni – részletezte. 

Az egyesület vezetője kiemelte, csak kifejezetten erre a célra gyártott szűrőkkel szabad belenézni egy távcsőbe, ami a Napra irányul. Ha ezt egy egyszerű, hagyományos távcsővel tesszük, az azonnali vakságot okozhat!

A nappali távcsöves bemutató során láthatóak lesznek a napfoltok és az úgynevezett áramlási túllövések is. Az augusztus 5-i programról részletes információk találhatóak az MTM Mátra Múzeum weblapján.   

Közünk van egymáshoz! | Matra Múzeum (nhmus.hu)

A kezdőképet és a galériában látható fotókat készítette: Bajzáth Gergő