A szén-monoxid mérgezéssel járó esetek száma megnőhet a fűtési időszakban. A legnagyobb kockázati tényezőt az úgynevezett nyílt égésterű berendezések jelentik.

Ebben az évben eddig 38 esetben értesítették a tűzoltókat szén-monoxid jelenléte miatt, Heves vármegyében. Ebből 33 alkalommal a szén-monoxid-érzékelők jelezték a bajt, így sikerült időben reagálni a problémára – mutatott rá a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Nagy Csaba hangsúlyozta, hogy legtöbbször a fürdőszobában keletkezik szénmonoxid. – Általában az átfolyós vízmelegítők okoztak problémát, mert kicsi a tér, és nagyon hamar elégeti a rendelkezésére álló levegőt. Tehát szén-monoxid úgy keletkezik, ha a nyílt égésterű készülék, nyílt lángjához nem biztosítjuk a megfelelő levegő-utánpótlást. Ilyenkor tökéletlen égés következik be, amelynek a következtében szén-monoxid is keletkezik – részletezte.    

Nagy Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a lakásban, hanem a garázsban is okozhat problémát a csendes gyilkos. Ugyanis, ha az autó motorját hosszabb ideig járatjuk a zárt falak között, akkor ebben az esetben is történhet mérgezés. Így ajánlott minél kevesebb időt eltölteni a kisebb helyiségben, és rövid ideig járatni a motort.

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, a jelenlétét még az állatok sem érzékelik. Ezért a szén-monoxid-érzékelőnek kiemelt szerepe van a tragédiák megelőzésében – hangsúlyozta a szakember. Nagy Csaba elmondta, hogy szén-monoxid-érzékelő vásárlása előtt érdemes ellátogatni a katasztrófavédelem honlapjára, ahol megtalálható a megbízható eszközök listája. A szóvivő kiemelte, hogy az érzékelőt úgy kell elhelyezni a lakásban, hogy az a veszélyforrástól egy, és három méter közötti távolságban legyen, lehetőleg fejmagasság felett. Ha az eszköz beriaszt, a következő a teendő:

„Azonnal hagyjuk el a lakást, vagy a helyiséget, és menjünk ki a szabadlevegőre. Segítsünk a gyerekeknek, és az időseknek is ebben. Azonnal hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívó telefonszámon. Ők már védőfelszerelésekkel, tehát légzésvédelemmel fognak oda bemenni.”

Nagy Csaba azt is elmondta, hogy a kiérkező tűzoltók felderítik a probléma forrását és okát, így az is kiderül, milyen munkálatokat kell majd elvégeztetni a biztonságos üzemeléshez a jövőben.

Az alábbi linken a katasztrófavédelem által bevizsgált szén-monoxid-érzékelők listája található:

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (katasztrofavedelem.hu)