Valamelyest élénkült az autópiac Magyarországon. Jelenleg a fiatalabb, prémium minőségű kocsik lassabban, amíg az idősebb, olcsóbb kategóriájú autók általában gyorsabban kelnek el – mondta a kereskedés tulajdonosa. Képe Tibor kifejtette, mivel 2022-ben még akadozott az áruellátás az új gépjárművek esetében, ezért többen vásároltak használt autókat. A megnőtt kereslet hatására pedig az árak is emelkedésnek indultak. – Mindehhez hozzáadódott még az infláció is, ami annyira feltolta az árakat, hogy a kereslet lecsökkent. A használt autók ára viszont fent maradt. A tavalyi év végén már tapasztalható volt, hogy normalizálódik a piac, és az új autók ára is csökkent. Ennek az volt az oka, hogy a hazai importőrök is akciózni kezdték a gyárakból kiguruló modelleket. Ahogy az új kocsik is olcsóbbak lettek, úgy a használt autók ára is lejjebb ment – részletezte.

Képe Tibor hangsúlyozta, hogy a hitelcsomagok kamatai is csökkentek, ami szintén kedvező hatással van a piaci mozgásra, az új autók esetében is.

Az autókereskedés tulajdonosa azt is elmondta, hogy az elektromos autók iránt is egyre nő az érdeklődés. – Ami plusz lendületet adod az új gépkocsik értékesítésének, az az elektromos autóvásárlás támogatása, ami a vállalkozások részére nyílt meg. Tudomásom szerint már több mint 1500 pályázati anyagot adtak be. Nekünk is sikerült elég sok elektromos autót értékesíteni. Aminek nagyon örülünk, és a héten is sok árajánlatkérés érkezett – mondta.      

Képe Tibor hozzátette, hogy az áruellátás jelenleg kiegyensúlyozott. Aki helyben, a kereskedésből választ autót, az 1 héten belül átveheti a választott modellt. Az importőri készletből 2 héten belül érkezik meg a kocsi. Ha viszont valaki a gyárból szeretne rendelni, akkor több hónapig is eltarthat, mire megérkezik a kiválasztott autó.