Az elmúlt időkben felértékelődött az egészség fogalma az emberek életében, hiszen már több mint egy éve annak, hogy a COVID-19 vírus miatt számtalan helyről árad felénk az, hogy miként óvhatnánk meg szervezetünket a betegségtől. A járvány azonban nehéz helyzetet állított fel, mert miközben mindenki egészséges szeretne maradni, bezártak a konditermek, megtiltották a csoportos sportórákat, többféle korlátozással kellett megtanulni együtt élni. Mindez pedig mentálisan is próbatételt jelenthet az embereknek.

Ebben a helyzetben egyre többen kezdtek el futni, hiszen ezt a mozgásformát egyedül, önállóan semmi sem tiltja. Czmorek Piroska, a Fut60 futónagykövete elmondta: egyre több új arcot lát futni az utcákon, sokan a stresszt vezetik így le, de többektől hallotta már, hogy az egészsége érdekében kezdett el sportolni. A közösségi futások ugyan tavaly elmaradtak, a futók tábora mégsem csökkent, a BSI Futónagykövet – Hatvan közösségi oldalon egymást bátorítják a tagok, így még a téli sportoláshoz is többen kedvet kapnak. – Sosem késő elkezdeni sportolni, és még a téli időjárás sem lehet akadály azok előtt, akik rászánják magukat a mozgásra. A hideg időjárásban azonban nagyon fontos a megfelelő ruházat viselése, különösen fontos lehet a kezek védelme, ezért érdemes kesztyűt húzni. Fontos hangsúlyozni azt is, hogy télen nem szabad a hidegben megállni, a folyamatos mozgás lényeges, mert különben könnyen megfázhatunk. Mindezek ellenére a téli sportolástól nem kell félni, számtalan jótékony hatása van a szabadban történő mozgásnak, az immunrendszert is erősíti, ha megfelelő módon végezzük – közölte Czmorek Piroska.

A futónagykövet elmondta azt is: amennyiben idén javul a járványhelyzet és a korlátozásokon oldalnak, egyre több közösségi futást fognak szervezni, hiszen az csoportos sportolásnak nagy motiváló ereje van, és nem utolsó sorban nagyon jó élmény lehet.

Kezdőkép: archív – Albert Péter