Pénteken a 11 részes Cigánymesék című animációs sorozatot mutatták be a Grassalkovich iskolában, a vetítésen részt vett Horváth Mária filmrendező és Tóth-Pócs Roland animátor is. A rajzfilm-sorozat 2013-ban a Kecskemétfilm Stúdióból indult útjára, az alkotók a roma népi hagyományokat és kulturális értékeket szerették volna hitelesen bemutatni. – A mesék a roma lélekről regélnek, de a sorozatban ábrázolt tanulságok nemcsak a cigány, hanem az egyetemes értékekről is szólnak. A történetekben felfedezhetjük az élet teljességének motívumát, a hűséget, a szeretetet, a vándorlást, a roma nép eredettörténetét, valamint a család és az anyaság fontosságát – részletezte a rendező.

Horváth Mária hangsúlyozta: fontos volt számára, hogy olyan autentikus mesék készüljenek, amelyeket a cigány emberek is magukénak éreznek. Éppen ezért az alkotás folyamatába több roma is bekapcsolódott. Az animációs mesefilmek rajzai Orsós Teréz grafikus- és festőművész képeinek felhasználásával készültek, míg az egyes epizódok zenéjét a Parno Graszt tagjai szerezték.

A filmeket az alkotók a modern animációs technikák és a kortárs roma művészet ötvözésével jelenítették meg. Tóth-Pócs Roland animátor elmondta: érdemes megfigyelni, hogy a vásznon a háttereket síkban láthatjuk, a figurákat viszont térben ábrázolták. A karakterek és a hátterek felületei kézzel festettek, viszont a figurák mozgása 3D animációs technikával készültek. Mindez egy változatos és színes képi világot eredményez. – Egy-egy epizódot legalább fél évig készítettünk, több mint 8 év munkánk van ezekben a filmekben. Összeszokott baráti társasággá alakultunk az évek alatt, így pedig élmény volt a közös alkotásokra koncentrálni – mondta az operatőr.

A filmvetítésen köszöntőt mondott Baranyi Béla, a Hatvani Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint jelen volt Kondek Zsolt önkormányzati képviselő is. Szűk Balázs főszervező szerint az ilyen programok nagyban hozzájárulnak az egymás mellett élő kultúrák megismeréséhez és elfogadásához. – A mesék a legősibb rétegből tárják fel azt a közösségi tudatot, amely mára már elveszettnek látszik akár a cigányság vagy a magyar emberek számára. Ezekből a kisfilmekből őszintén látszik, hogy a roma közösség valójában szeretetre és megértésre éhes társadalmi réteg. Azzal, ha megismerjük és megértjük kultúrájukat, sokat tehetünk a társadalmi érzékenyítésért – közölte a pedagógus.

A Cigánymesék című rajzfilm-sorozat számos hazai és nemzetközi díjat nyert el a különböző filmfesztiválokon.

Kezdőkép forrása: google.com