A végzős tanulók felsorakozásával és az iskola zászlójának bevonulásával kezdődött a Hatvani Bajza József Gimnázium egyik legjelentősebb ünnepsége, a szalagavató. Már a köszöntők előtt tapasztalható volt a diákokon a várakozás öröme és az izgalom, hiszen fontos mérföldkőhöz érkeztek. Kürtös Léna azt mondta, várta már hogy viselhesse a szalagot. Kiemelte, hogy nagyon sokat készültek évfolyamtársaival erre a napra. – Nagyon izgatott vagyok, és szerintem nagyon jó lesz. Ez egy hatalmas mérföldkő, átérzem ennek az ünnepségnek a súlyát – mondta. Tóth Ádám szerint nem csak tudást kaptak, a személyiségük is sokat formálódott. – Úgy gondolom, hogy az iskola nagyon sok jót adott nekünk az elmúlt négy év alatt, és mindenki sokat tudott fejlődni lexikálisan és emberileg egyaránt. Nagyon jó tanáraink voltak, akik felkészítettek minket az egyetemre, valamint a nagybetűs életre – részletezte.

A Bajza hagyományai közé tartozik, hogy a 12. évfolyamosok útmutató tanácsként jelmondatot választanak. Az osztálytitkárok ezeket a gondolatokat egy szalagra írva feltűzték az iskola zászlójára, hogy őrizze emléküket. Ezt követően a végzősök köszönetet mondtak az intézmény vezetőségének, pedagógusainak és az iskola valamennyi dolgozójának, amiért fáradhatatlan munkával kísérték őket az elmúlt négy évben. A ceremónia legfontosabb részéhez érve pedig az osztályfőnökök feltűzték a szalagokat a tanulókra. A kék színű jelvény az alma materrel való szoros kapcsolatot, illetve a felnőtté válás útjának kezdetét szimbolizálja. A szalagtűzés után a diákok ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy emberségüket és magyarságukat megőrizve hazánk felvirágoztatására törekszenek majd.

Deák Andrea, a gimnázium igazgatója beszédében útravalóként azt mondta a maturandusoknak, hogy tehetségük egyszerre felelősség, kötelesség és kockázat, mivel a siker és a kudarc lehetősége egyaránt benne rejlik. – Úgy gondolom, a közös munkának akkor volt értelme, akkor lehettek boldogok, ha azzal foglalkozhattok, amit igazán szerettek. Ezért a közelgő érettségihez még kellő odafigyelést, alapos felkészülést és sikereket kívánok nektek, hogy az elképzelt célhoz vezető úton haladhassatok tovább – tette hozzá.

Az ünnepségre ebben az évben is készültek műsorral az alsóbb évfolyamosok. A tanulók felidézték legmeghatározóbb közös emlékeiket, és az iskola zenekara is szerepelt. A szalagavató a hagyományoknak megfelelően a végzősök fellépésével ért véget. Bécsi keringőt és modern táncot adtak elő, a bál zárásaként pedig a búcsúzó bajzások felkérték szüleiket is egy táncra.

Fotó: Rozgonyi Dezső