Fákat ültetettek a Pro Natura Mozgalom tagjai a környezetvédelmi világnap alkalmából. A kezdeményezéshez önkéntesek, civil szervezetek és egyesületek is csatlakoztak. Az újhatvani Kosztolányi utcában folytatták a munkálatokat, amit tavaly kezdtek el. Most harminc gömbkőrist telepítettek, ezzel befejezték a terület fásítását. Berkes Jánosné, a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub vezetője elmondta: a tagokkal múlt évben is részt vettek az akcióban, úgy érzi közös cél a város szépítése. – Nagyon büszke vagyok a városra, nemcsak a mostani faültetés miatt, hanem minden egyéb ilyen megmozdulás miatt, mert úgy érzem a Hatvaniak összefognak, mindenhol ott vannak, és ez meg is látszik a városon – mondta.

A mozgalom tagjainak kitűzött célja, hogy megóvják a természetet, ezt különféle megmozdulásokkal teljesítik. Legutóbb Madárodú akciójukat folytatták, felülvizsgálták a korábban kihelyezett odúkat, és madáritatókat helyeztek ki a Zagyva-ligetben. Emellett többször szerveztek már szemétszedést a város több pontján, melynek során megtisztították Hatvant az eldobált szeméttől. Most pedig a faültetést folytatták. – Ez a negyedik akció, amit szervezünk a faültetés kapcsán. Tavaly elkezdtük a Kosztolányi utcai fasort, akkor az utca kétharmadáig jutottunk, most ezt fogjuk befejezni, ezzel válik majd teljessé ez a fasor – foglalta össze Jagodics Milán, a Pro Natura Mozgalom alapító tagja.

A Pro Natura Mozgalom a faültetési akcióját több mint két éve kezdte el, először a nagygombosi gesztenyefasor hiányzó növényeit pótolták, majd a strand területe elé ültettek fákat. Horváth Richárd polgármester azt mondta: fontos cél, hogy a város képe rendezett legyen. – Azt gondolom, hogy a város védjegyévé vált az elmúlt időszakban, hogy milyen virágosak, rendezettek, szépek és tiszták a közterületek. A faültetés elsősorban a jövőnek szól, Hatvan esetében a fásítás kiemelt szempont. Az elmúlt időszakban rengeteg fát ültettünk, nemcsak a kivágott fák helyére. Ehhez csatlakozott a Pro Natura Mozgalom, amely most is vállalta, hogy önkéntesekkel közösen ültet fákat – részletezte.

A Pro Natura Mozgalom hároméves fennállása óta csaknem 150 fát ültetett el városszerte.

Fotó: Rozgonyi Dezső