Megtelt a városi könyvtár egyik terme, a Herbaest idei első foglalkozását tartották a kulturális intézményben. Az ismeretterjesztő előadásra most is sokan voltak kíváncsiak. Mindig érkeznek új érdeklődők, azonban többen rendszeresen részt vesznek a foglalkozásokon. Gazda Györgyné például a kezdetektől visszatérő vendég. Elmondta, hogy sok gyógynövénnyel ismerkedett meg ezalatt az idő alatt, az azokból készült teákat pedig rendszeresen fogyasztja. – Refluxos vagyok, a pajzsmirigyem pedig alulműködik, ezekre már régóta iszok gyömbér- és mentateát. Az itt megismert gyógynövényekből készített italokat is szívesen fogyasztom. A foglalkozáson készítettünk már különféle személyre szabott teakeverékeket is. Szerencsére télen nem voltam se influenzás, se náthás – részletezte.

A mostani előadás témája az anyagcsere- és felszívódási zavarok voltak, így beszéltek például a gluténról, laktózról és tejfehérjéről. Szó volt még korunk népbetegségéről, az inzulin-rezisztenciáról, illetve az érdeklődők többet megtudhattak a cukorbetegségről és a metabolikus szindrómáról is. Ezek sokaknak okoznak panaszokat – mondta Báti-Dobos Szilvia természetgyógyász-fitoterapeuta kiemelve, hogy azt szeretné bemutatni, mit tehetnek az érintettek, és hogyan lehet a kialakult betegségekhez alkalmazkodni gyógynövények használatával. – Eddig még nem regisztráltak ilyen sokan a Herbaestre. Ez a létszám jól tükrözi, hogy milyen sok családban van jelen a cukorbetegég, felszívódási zavar, vagy épp anyagcsere betegség – foglalta össze.

Az estet mindig gyógynövényekből készült teakóstolással kötik egybe, ezeket az italokat a szakember mindig az aktuális témához illeszkedően állítja össze. Mindezek mellett az érdeklődők belelapozhattak a könyvtár kínálatának herbáriumokkal foglalkozó köteteibe. A következő előadásokon foglalkoznak majd még egyebek mellett a máj, epe és hasnyálmirigy megbetegedéseivel, valamint a nőket és a férfiakat érintő egészségügyi problémákkal is. A Herbaestet a tervek szerint minden hónap utolsó keddjén tartják meg, egészen májusig.