Fiatalokkal telt meg a vadászati múzeum, nekik szervezett múzeumlátogatást a roma nemzetiségi önkormányzat. Hatvan négy általános iskolájából, a Lesznaiból, a Kodályból, az ötösből, valamint a sportiskolából, összesen 33 tanuló érkezett a tárlatvezetésre. A gyerekek izgatottan várták a programot, többen voltak közülük olyanok, akik nem jártak még az intézményben.

A fiatalok egyórás tárlatvezetésen vettek részt, amely során bejárták az egész kastélyt. Megismerkedtek egyebek mellett a Kárpát-medence vad- és halfajaival, szétnéztek a trófeateremben, a fegyverteremben, és két vadászírónk, Fekete István és Széchenyi Zsigmond szobáját is megnézték. Mindezek mellett a gyerekek a Hatvany családról is többet megtudhattak. – Igyekeztem a gyerekek igényeihez igazítani a tárlatvezetést, nem szoktam nekik száraz tényekről, évszámokról beszélni. Az ő korosztályukkal mindig az izgalmasabb dolgokat szeretem megosztani, amivel leköthető a figyelmük. A teljes múzeumot meg tudtam mutatni, a legjobban talán a díszterem tetszett a fiataloknak, ott kényelmesen leültek a padlóra, úgy hallgatták a vezetést – részletezte Kőmíves-Rab Barbara, a múzeum tárlatvezetője.

A Hatvani Roma Nemzetiségi Önkormányzat többször szervezett fiataloknak kulturális programot és kirándulást, voltak már közösen például budapesti városnézésen, és a Munkácsy-kiállítást is megnézték. – Fontosnak tartjuk, hogy a sport és a zene mellett a kultúrával is megismerkedjenek a gyerekek. Hatvan egyik legimpozánsabb helye a kastély, ezt mindenképp szerettük volna nekik megmutatni. Igyekszünk odafigyelni a fiatalokra, az önkormányzatunk minden évben szervez kirándulásokat, idén is kiemelt célunk, hogy ápoljuk velük a kapcsolatot és ösztönözzük őket a tanulásra – foglalta össze Baranyi Krisztián, a Hatvani Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

A múzeumlátogatást követően egy közeli büfébe is ellátogattak a gyerekek, ahol közösen megebédeltek. A roma nemzetiségi önkormányzat következő eseményén 150 adag tartósélelmiszert oszt majd ki rászoruló családok részére, és további kirándulásokat is terveznek megvalósítani.