Már csaknem üresen áll az egyik legnagyobb kiállítóterem a Hatvany Lajos Múzeumban. Az intézmény munkatársai már elkezdték a munkát, elindult a pakolás. Minden teremből elviszik a tárgyakat, még a Lesznai-kiállítást is teljesen megszűntetik, hogy helyet tudjanak adni a Munkácsy-tárlatnak. Összesen 63 műtárgy érkezik majd ide márciusban, ennek megfelelően pedig a teljes emeleti részt alárendelik a magyar festőművésznek. A lépcsőn felérve lesz egy ismertető Munkácsy Mihályról, ahol az életéről és munkásságáról tudhatnak meg többet a látogatók. Ezt követően teremről-teremre haladva, időrendben tárulnak fel előttünk az alkotások. – Nagy öröm számunkra, hogy itt lesz Munkácsy egyik legismertebb festménye, az Ásító inas is – emelte ki Márkus Mariann, az intézmény igazgatója.

Azonban ahhoz, hogy ezekből a nagy értékű alkotásokból tárlatot tudjanak itt nyitni, több átalakítást is végre kell hajtani az intézményben. Így például klímát kell felszerelni mindenhová, mert ezeket a festményeket meghatározott hőmérsékleten kell tartani. Fejlesztik a kamerarendszert is, valamint új síneket építenek a falakra, mivel van olyan kép, aminek súlya eléri a 100 kg-ot is.

A január végi testületi ülésen döntöttek a képviselők arról, hogy Munkácsy Mihály képeiből nyíljon kiállítás a Hatvany Lajos Múzeumban, ehhez adtak forráskeretet, amiből például ezek a fejlesztések is megvalósulnak. Horváth Richárd polgármester szerint ez egy kulturtörténeti pillanat a városban, hogy egy akkora tárlatnak helyet tudnak adni. Nagyon sok érdeklődőt várnak, nemcsak Hatvanból, hanem az ország más településeiről is. A most végrehajtott múzeumi munkálatok által pedig a jövőben több nagy volumenű kiállítás helyszíne lehet a Hatvany Lajos Múzeum.

A munkálatok pedig már elkezdődtek, így a múzeum kiállítási része jelenleg zárva tart. Ugyanakkor a könyvtár és a söröző a megszokott nyitvatartási időben várja a látogatókat. A kiállítást várhatóan március közepén nyitják meg és június közepéig lehet majd megtekinteni.