A kínai Vuhan városából terjedő koronavírusról szólnak a hírek minden országban. A betegség már decemberben megjelent, ám csak januárban azonosították a vírusnak ezt a törzsét. Cseppfertőzéssel, nagy ütemben terjed, olyannyira, hogy Vuhanban karantént rendeltek el. Ám minden óvintézkedés ellenére már több európai országban, így Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Finnországban is regisztráltak koronavírusos beteget. A járvány miatt a legfrissebb adatok szerint 213-an vesztették életüket.

Több álhíreket terjesztő internetes portál is közreadott hamis információkat a vírus magyarországi megjelenésével kapcsolatban, ám ezek nem valós híreket közölnek. Magyarországon eddig két gyanús esetet vizsgáltak, de mindkét esetben bebizonyosodott, hogy nem koronavírus okozta a megbetegedéseket. Dr. Dósáné dr. Fekete Márta, a Heves Megyei Kormányhivatal helyettes megyei tisztifőorvosa rámutatott, a koronavírusnak többféle lefolyása is lehet. – Ez is lehet enyhe, közepes és súlyos lefolyású is. Ha enyhe, akkor csak egy egyszerű nátháról beszélünk, amennyiben súlyos, akkor már 38 Celsius-fok fölé emelkedik a láz. Jellemző a köhögés, a nehezített légzés és kialakul elég hamar a tüdőgyulladás – mondta. Hozzátette, felkészültek rá, hogy mit kell tenni, ha Magyarországon is megjelenne a koronavírus. – Egységes eljárásrendet kell követnünk, melyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ adott, és a WHO által szabott szabályokat követi. Ebben minden információ benne van, ami szükséges a járvány kezeléséhez – mondta.

Fontos, hogy minden orvos felkészült legyen. Dr. Jakab Lajos háziorvos elmondta, megvan a kijelölt protokoll, amit követniük kell a koronavírus kapcsán. Jelenleg azokat kell szűrniük, akik Kínában jártak, a többi beteggel hagyományosan járnak el, ha mégis találnának fertőzöttet, akkor kellene cselekedniük. – Őt el kellene különíteni, karanténba zárni, illetve mindenkit, aki érintkezett vele. Ám egyelőre ilyen teendőnk nincsen, hiszen nincs Magyarországon veszélyeztettség a vuhani koronavírussal szemben – tájékoztatott. Dr. Jakab Lajos azt is elmondta, a legtöbb, amit tehetünk a megfertőződések ellen, ha betartjuk a megfelelő higiéniai előírásokat. – Fontos a kézmosás és a kézfertőtlenítés, emellett érdemes járványok idején minél kevesebb emberrel érintkezni, kezet fogni vagy puszit adni. Amennyiben lehetséges kerülni kell a nagy rendezvényeket, vagy a kórházakat, rendelőket – részletezte. Hozzátette: többen érdeklődnek a páciensek közül, hogy mit tud mondani a most terjedő koronavírusról, ám mindenkit megnyugtat, amíg Magyarországon nem jelenik meg, nincs ok aggodalomra, jelenleg az influenzajárvány okoz több gondot hazánkban.

Akik szeretnének tájékozottabbak lenni a koronavírussal kapcsolatban, azok számára a  Johns Hopkins Egyetem kutatói készítettek egy online térképet, amely megmutatja a betegség megjelenési helyét és a fertőzöttek számát is. Akik rákeresnek nyomon követhetik azt is, hogy hány ember hunyt el a koronavírus miatt.

A legfrissebb hírek szerint a WHO nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az új koronavírus által Kínában okozott tüdőgyulladás-járványt.

 

Kezdőkép illusztráció, forrása: google.com