Az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegtek Hatvanban október 23-án. A megemlékezők idén is az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola udvarán gyűltek össze. Horváth Richárd polgármester ünnepi beszédében azt mondta, ez a történelmi esemény az elnyomás és a szabadságvágy küzdelmes összecsapása volt, amelynek hősei a magyar szabadság és nemzeti önrendelkezésért léptek fel. Hangsúlyozta, az 1956-os forradalom hősei a mai napig élnek szívünkben, és mintha velük együtt végigélhettük volna a történteket. A városvezető emlékeztetett, az akkori események békés tüntetésből hatalmas tömegtüntetéssé váltak, majd erre véres sortűz lett a válasz. A bátor magyarok kitartása ellenére pedig a külső erők elnyomták a forradalmat. Horváth Richárd kiemelte, az elesett hősök és menekültek emlékét idézzük fel ma. – Kettős ünnep a mai, hiszen az 1956 október 23-án kitört forradalom indította útjára azt a folyamatot, mely végül 33 évvel később 1989 október 23-án megteremtette hazánk szabadságát, s ezzel elfoglaltuk helyünket az európai közösség szabad országai és nemzetei között. 

Horváth Richárd beszédében hangsúlyozta, ma már elsősorban nem arra keressük a választ, hogy szabadságunk érdekében mitől, vagy kitől akarunk megszabadulni. A 21. század Magyarországán leginkább arra keressük a választ, hogy a szabadság eszméjét pontosan mivel akarjuk megtölteni, mire kellene használnunk szabadságunk, hogy milyen világ, milyen ország és milyen város felépítésére akarjuk használni szabadságunkat – fogalmazott a polgármester, aki kiemelte azokat az értékeket, amelyeknek a város vezetése és lakói elkötelezett hívei. Ezek közé tartozik, hogy a hatvaniaknak ne csak 5 évente legyen beleszólása a várost érintő fontosabb kérdésekbe, hanem élő kapcsolat legyen a városvezetők és a lakosok között, például a Hatvani Konzultáció és a Közösségi Költségvetés kapcsán, emellett – mint mondta – fontos a teremtett környezet védelme és óvása, ezért is hozták létre a Pro Natura Mozgalmat, továbbá elengedhetetlennek tartják a rászorulók támogatását is, ezért alapították meg a Hatvani Karitatív Összefogást, mely a pandémia és az elszabaduló infláció nehéz időszakában is támogatja a nehéz helyzetben élő hatvaniakat és családjaikat. Mindezek pedig a közösség erejét és identitását erősítik – tette hozzá.

Az `56-ban elindított és `89-ben zárult folyamat eredményeként hazánk szabad nemzet lett, szabad polgárokkal és szabad városokkal. A szabadság kivívása azonban mit sem ér, ha nem töltjük meg e fogalmat olyan értékekkel, melyek nemcsak számunkra, de az eljövendő generációk számára is célt, elkötelezettséget és identitást kínálnak.  Hiszem, hogy e tekintetben sincs okunk szégyenkezni! Bízunk benne, hogy gyermekeink és unokáink emelt fővel építik majd tovább városunkat azon értékek mentén, melyek mellett az elmúlt években mi, hatvaniak elköteleződtünk!  Köszönet érte azoknak a hősöknek, kik kivívták szabadságunk és azoknak a mai hősöknek, kik életükkel nap, mint nap hitet tesznek a hatvani értékek mellett!” 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen részt vett Szilveszter Szabolcs Kézdivásárhely alpolgármestere, Begala Gyula Jánok polgármestere és Szilágyi Zoltán Bihar polgármestere is. A bihari község vezetője azt mondta, ’56 jelentőségét, a szabadság fontosságát nem lehet eléggé kihangsúlyozni. – Bízom benne, hogy minden múltbéli és jelenlegi nehézség ellenére soha többé nem a félelem és a rettegés lesz úrrá rajtunk, hanem szabadon és békében élhetünk. Minden forradalom és szabadságharc legfontosabb üzenete, hogy békét szabad emberek tudnak teremteni, ha pedig nincs szabadság, akkor békében sem tudunk élni – mondta.

Ezt követően a Hatvani Bajza József Gimnázium 11. B osztályos tanulói adtak műsort, „A mi ezerkilencszázötvenhatunk” címmel. Az október 23-ától kezdődő történések felidézése mellett a diákok bemutatták a szabadságharc kitöréséhez vezető utat, a forradalom napjait és a kegyetlen megtorlást. Az emlékünnepségen végül a Sztehlo Gábor téren a pártok, állami intézmények, és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az emlékművet.

Fotó: Albert Péter