Már 2000 februárjától tartanak a világ számos pontján olyan előadásokat, melyek a rák elleni küzdelemre hívják fel a figyelmet. A rákellenes világnap alkalmából a Hatvani Alapszervezet is összejövetelt tartott, ahová a térségből is igen nagy számmal érkeztek.

– Öröm látni, hogy ilyen sokan megtiszteltek minket jelenlétükkel. Ezek a rendezvények, és az érdeklődök száma mindig megerősít bennünket, hogy a továbbiakban is ugyanezzel az odaadással folytassuk munkánkat. Ilyenkor elsősorban arra igyekszünk felhívni a figyelmet, hogy a betegség elleni küzdelem első fázisa a megelőzés. Így azon dolgozunk, hogy minél több emberhez eljuttassuk a szűrővizsgálatokat – emelte ki Lazányi Jánosné, a Hatvani Alapszervezet vezetője.

Hozzátette: a tagok egymás között is segítséget nyújtanak a nehezebb időszakokban, így többször előfordult már, hogy a kezeléseken is lelki támaszt nyújtottak egy másik tag kedvéért.

Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke arra biztatta a jelenlévőket, hogy minden negatív élethelyzetből álljanak fel, nézzenek szembe a félelmeikkel, és akkor van esélyük a teljes gyógyulásra.

– Talán a legsérülékenyebb pontja egy embernek az egészsége. Kevés olyan dolog van az életünkben, amire jobban kell ügyelnünk, hiszen a betegség sajnos kortól és nemtől független bárkire lesújthat. Minden tisztelem azoké az embereké, akik többször is felvették a kesztyűt a kórral szemben, és győztes csatát vívtak vele – fogalmazott Horváth Richárd, Hatvan polgármestere.

Az eseményen előadást tartott többek között Nagy Emese onkológus, és Dr. Patyánik Mihály, a Flór Ferenc Kórház főorvosa, aki a sugárkezelések tévhiteit szerette volna eloszlatni a jelenlévők között.