Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a „Mit ránk hagytak a századok” történelemversenyét a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola. Idén a II. világháború eseményeiben mélyedtek el a versenyzők, azon belül is a Hatvan és környékén történteket idézték fel. A döntő első helyszíne a vasútállomás volt, ahol kétperces előadásokkal, és saját készítésű koszorúkkal emlékeztek meg az áldozatokról.

– Azzal, hogy olyan színtereket választunk, amelyek kötődnek a küzdelmekhez, a tanulók sokkal közelebb érzik magukhoz a történelmet – mondta el Pappné dr. Forgács Edit, a Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója.

bajza_toriverseny_03

bajza_toriverseny_15

Lestyán Balázs alpolgármester köszöntötte a versenyzőket, és arra sarkallta őket, ne halogassák a tanulást, hiszen fiatalabb korban könnyebb elsajátítani az ismereteket.

Jakab Noel azért nevezett a versenyre, mert véleménye szerint fontos, hogy ismerjük hazánk történelmét.

– Sokat készültünk a versenyre. Különórákon vettünk részt, és igyekeztünk elmélyedni a II. világháború történéseiben. Azért is neveztem a versenyre, mert úgy gondolom, fontos megismernünk hazánk történelmét – árulta el Jakab Noel, a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulója.

A regionális verseny döntőjében idén is tíz csapat mérte össze tudását. A nap folyamán az egykori cukorgyári gettó területén, és a Radnóti téren is felelevenítették a háború pillanatait.