A magyar nyelv szabályairól beszélgettek a Hatvani 5. Sz. Általános Iskola 3.A osztályában. A diákok így emlékeztek meg a magyar nyelv napjáról. A tanulók fontosnak tartják a magyar nyelv ápolását. Sokaknak a nyelvtan és az irodalom a kedvenc tantárgya, például Enged Emese Zselykének is – Azért szeretem a nyelvtan és irodalom órát, mert sokat lehet olvasni és én nagyon szeretem a könyveket – hangsúlyozta.

Az iskolában külön nem emlékeztek meg a magyar nyelv napjáról, hiszen az intézményben minden nap a magyar nyelvről szól – hangsúlyozta Kiss Ágnes, osztályfőnök hozzátéve, hogy fontos, hogy az anyanyelvét mindenki ismerje, helyesen és szépen beszélje azt. – A magyar egy csodálatos nyelv, egy igazi képnyelv, nincs is még egy olyan nemzet, amelyik annyiféleképpen le tudna írni egy dolgot, vagy cselekvést, mint mi, magyarok, és nagyon fontosnak tartjuk mi tanítók, tanárok, hogy ezt a gyerekek is átvegyék és ők is érezzék, választékosan tudjanak beszélni, sokféleképpen tudják magukat kifejezni – emelte ki.

Az országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, 1844-ben ugyanis ezen a napon lett hivatalos államnyelv a magyar. A világon mintegy hétezer nyelv létezik, de ez a szám gyorsan csökken, mert ezek közül sokat csak kevesen beszélnek. Az uráli nyelvcsaládhoz tartozó magyar nyelv mintegy 13 millió anyanyelvi beszélővel a 80. hely körül található. Az első magyar nyelvű szórványemlék az 1055-ös Tihanyi alapítólevélben található, a legkorábbi összefüggő nyelvemlék a 12. század végéről származó Halotti beszéd.