Őszi nagytakarítást szervezett a Pro Natura Mozgalom, ez már az ötödik év, hogy megrendezték a programot, melynek célja, hogy megtisztítsák Hatvant az eldobált hulladéktól. Most a Kisfaludy utca és a Delelő utca környékét, a Vitéz kertsort, valamint a 21-es út M3-as autópálya melletti szakaszán tartották a szemétszedő akciót. Sokan csatlakoztak az összefogáshoz, az önkéntesek mellett, a hatvani lovasok, a horgászok, a Bajza valamint az URKÁI tanulói is jelen voltak. Továbbá részt vett a Hatvani Városvédő Egyesület, a Liszt Ferenc Vasutas Nyugdíjas Klub és a Vasutas Szakszervezeti Nyugdíjas Klub is. A munkában a közterület-felügyelet és a polgárőrség is segített.

Horváth Richárd polgármester elmondta, büszke arra, hogy összetartó és egyre erősebb a környezetvédelmi közösség Hatvanban. – A városvezetés kiemelt figyelmet fordít arra, hogy élhető, tiszta és rendezett környezetet alakítson ki. Öröm látni, hogy a Pro Natura Mozgalom erősíti ezt a törekvést, hiszen rendszeresen ösztönzi az embereket az összefogásra a környezetünk védelme érdekében – emelte ki.

Gulyás Gyuláné is fontosnak tartotta, hogy megjelenjen a szemétszedő akción, mint mondta, szeretné, hogy mindenki óvja a Földet. – Csak közös erővel tehetünk a természet megőrzése érdekében, ezért szívesen csatlakoztunk a nyugdíjasokkal a programhoz. Bízunk benne, hogy ösztönözni tudjuk az embereket, hogy ne szemeteljenek – részletezte.

Kádár Róbert, a Pro Natura Mozgalom egyik alapítója elmondta, egyre kevesebb hulladék jelenik meg a határban. – Azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt öt évben történt folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően csökken az illegális szemétlerakók száma – emelte ki. Az akció során kilenc köbméternyi szemét gyűlt össze, így az elmúlt évek alatt összesen kilencven köbméter hulladéktól mentesítették a várost.

A programot a Pro Natura Mozgalom az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozva szervezte. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos környezetvédelmi kampány céljai közé tartozik, hogy ráirányítsák a figyelmet az emberi túlfogyasztás mértékére, valamint a fenntartható jövő fontosságára.  A kezdeményezéshez a hatvani kulturális intézmények is csatlakoztak, így az Ady Endre Könyvtár alkotói pályázatot hirdetett gyerekeknek, amire november 22-ig lehet jelentkezni. Azt kérik az általános iskolás korosztálytól, hogy találjanak ki egy mesét a hulladékcsökkentéssel kapcsolatban, majd illusztrálják a történetet újrahasznosított anyagokból. Továbbá november 22-én és 23-án az intézményben lesz Herbatanoda is a Grassalkovich Művelődési Ház szervezésében. A Hatvany Lajos Múzeumban pedig november 20-án és 21-én Öko-játszótérrel készülnek.

Fotó: Albert Péter