Pontban 12:50-perckor ismét megszólalt a bombariadót jelző sziréna a hatvani vasútállomáson szeptember 20-án. Minden évben így kezdődik az emlékezés a most már 79 évvel ezelőtti bombázásra, amikor is a szövetségesek nagyméretű légicsapást mértek az ország ipari, mezőgazdasági és közlekedései központjaira, így Hatvanra is. A közelben lévő légópincék sem tudtak ellenállni az 1944-ben kilőtt modern szárnyas bombák erejének és papírdobozként égve váltak a lángok martalékává, a bennük oltalmat és menedéket kereső civilekkel együtt. Csak azok élték túl a támadást, akik a vasútállomásról kihúzott szerelvényekre tudtak felszállni. S bár a régi városrész érintetlen maradt, a pusztítás és pusztulás nagyságrendjét jelzi, hogy a háború befejeztével Hatvant a legromosabb településnek nyilvánították. Az áldozatok számát pedig máig nem tudni pontosan. Az eseményen Horváth Richárd polgármester felidézte a tragédia súlyát, és kifejezte elismerését azoknak, akik hősies helytállásukkal sok ember életét megmentették. A városvezető beszédében hangsúlyozta az emberi élet értékét és a felelősségvállalás fontosságát.

Mi hisszük, hogy egyetlen ember élete is többet ér azoknál a céloknál, melyekért oly könnyen áldozzák fel őket! Mi, hatvaniak itt és most újra kijelentjük, hogy mi az élet szentségében hiszünk! Mi a törődés, a gondoskodás fontosságában hiszünk! Mi abban hiszünk, hogy óvnunk, védenünk kell azt, amit ránk bíztak, legyen az épített környezet vagy természeti érték!” – hangsúlyozta.

Horváth Richárd külön említést tett Pálhidy Mihályról, az állomásfőnök-helyettesről, aki bátor döntéseivel és tevékenységével sokakat mentett meg a bombázás következményeitől. Pálhidy Mihály példája továbbra is emlékeztet bennünket, hogy egyetlen ember egyetlen döntése milyen nagy változást eredményezhet az életben. A városvezető hangsúlyozta, a hatvani vasútállomás előtti tér nevének megváltoztatása e hős tiszteletére a város elkötelezettségét mutatja az emberi értékek védelme mellett. A hatvaniak számára ez a tér mostantól egy szimbólum lesz az emberi bátorság és felelősségvállalás fontosságáról. – Pálhidy Mihály egyetlen döntése emberéletek százait jelentette akkor, amikor az életet olcsón mérték! E hatvani hős megtestesítette mindazt, amiben hatvaniként hiszünk. E hitünkből fakad a képviselő-testület azon döntése, hogy a vasútállomás előtti tér mostantól Pálhidy Mihály nevét viselje, emlékeztetve mindannyiunkat arra, hogy egyetlen ember egyetlen bátor döntése is emberéletek százait mentheti meg! – mondta.

Az eseményen ezt követően az önkormányzat, valamint a jelenlévő pártok, civil szervezetek, egyesületek, valamint Pálhidy Mihály fia, Pálhidy Csaba és felesége, Székely Zita, lányuk valamint unokáik helyezték el az emlékezés koszorúját a vasútállomás falain található emléktáblákra. Pálhidy Csaba azt mondta, jó érzés látni, hogy mennyi ember őrzi és tiszteli édesapja emlékét Hatvanban. Hangsúlyozta, a fiatal generációnak elengedhetetlen, hogy legyenek hasonló példaképeik, mint az édesapja volt. – Szükséges, hogy az embernek legyenek példaképei, olyan példaképek, akiknek a követése olyan dolgokra tudja az embert rávenni, amelyek az emberiséget, a környezetünket, a szomszédokat, a munkatársakat előreviszi, és az életet jobbá teszi – közölte.

A megemlékezésen a Hatvani Ötös Számú Általános Iskola diákjai adtak műsort, amiben felidézték a légitámadás lelket rázó pillanatait.

Fotó: Albert Péter