Ágyúlövéssel tisztelegtek a hatvani csata hősei előtt a Kossuth téren. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc meghatározó időszaka volt a tavaszi hadjárat, ami 1849 április 2. és május 21. között tartott. Ennek során a magyar honvédség kiemelkedő sikereket ért el. A hatvani csata volt az első ütközet 1849 tavaszán, ahol a hős katonáink győzelmet arattak. A megemlékezés városháza előtt kezdődött, ahol Horváth Richárd polgármester felidézte a hatvani ütközet sikereit, kiemelve, hogy az évszázadok során a magyar szabadság kivívása során soha sem számíthattunk másokra. – Önmagunkra számíthattunk a múltban, önmagunkra számíthatunk a jelenben is, mikor nap, mint nap védenünk kell a szabadságunkat, hiszen nem szabad elfelejtenünk, a szabadság nem önmagától van jelen a hétköznapjainkban. Így van ez nemzeti, de városi szinten is. Mi, hatvaniak szenvedélyesen szeretjük a városunkat. Feladatunknak érezzük, hogy őrködjünk városunk szabadsága felett – hangsúlyozta a polgármester.

A beszéd után az Egri Obsitos Fúvószenekar katonai indulókat játszott, majd megkoszorúzták az emlékművet a Kossuth téren. Ezt követően az ünneplők a városháza falán található Zygmunt Miłkowski emléktáblája előtt tisztelegtek. A XIX. század második felének egyik legjelentősebb prózaírójának és politikusának hatvani kötődése is van, hiszen abban a dandárban szolgált, amely Gáspár András hadtestének segítésére küldtek. A tábla koszorúzása után az emlékezők felsorakoztak, akik a zenekar vezetésével átvonultak a Radnóti térre, hogy Gáspár András szobra előtt főhajtással tisztelegjenek.

Barta János, a Hatvani Gáspár András Bajtársi Egyesület elnöke ünnepi gondolataiban a vezérőrnagyot méltatta. – Kossuth Lajost, Görgey Artúrt, Gábor Áront, a tollával harcoló Petőfi Sándort, valamint a szabadságért az életüket áldozó aradi vértanukat, szinte mindenki ismeri. Azonban sokan vannak kevésbé ismert hősök. Közéjük tartozik Gáspár András tábornok is, akinek nevéhez fűződik a tavaszi hadjárat első győzelme a hatvani csatában. Amikor négy császári tábornok által vezetett osztrák sereg futamodott meg a szabadságért harcoló, egyszerű huszárezredes csapatai elől – részletezte az elnök.

A megemlékezés végén megkoszorúzták a szobrot, majd a jelenlévők közösen elénekelték a Szózatot. Az ünnepi eseményt díszlövéssel zárták.

Fotó: Albert Péter