A fagylalt idén is hűsítő, kellemes, választékban gazdag édesség, a nyár legforróbb napjaimban nagyon sokan döntenek úgy, hogy a jeges nyalánksággal frissítik fel magukat.

A jól bevált csoki, vanília és citrom mellett ebben az évben is sok vendéglátóhely kínál valamilyen különlegességet. A Pillangó Cukrászdában is a kedvenc ízek mellett minden évben igyekeznek új ízvilággal kedveskedni vendégeknek. – Azt tapasztalom, hogy külföldi nyaralások helyett idén is sokan töltik itthon a nyarat így a fagylalt fogyasztás is pozitív irányba mozdult. Minden évben nagyon jól fogynak a klasszikus ízek, de az újdonságokra is nyitottak a vendégek. A vörösboros áfonya, az ország tortáinak fagylalt változatai, illetve  a kuriozitás nevű desszert nagyon népszerűek – mondta  Kisszöllősi-Szánthó Nikoletta, a Pillangó Cukrászda üzletvezetője.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a fagylaltozókban a korosztály határozza meg, hogy milyen édesség fogy jobban. Ha egy adott cukrászdába inkább az idősek látogatnak el, akik még emlékeznek a régi vaníliára, csokoládéra, őszi- és sárgabarack ízekre, akkor ott máig ezek az ízek lesznek a legkeresettebbek. Ezzel szemben a fiatalok már nem ragaszkodnak a hagyományos fagylaltokhoz, ők az újdonságot keresik.

Johancsik Melinda a hatvani strand fagylatozójának üzletvezetője elmondta:  úgy látja, hogy az újdonságokra, izgalmas ízkombinációkra szükség van, de a legtöbb mennyiséget még mindig a hagyományos ízekből tudnak eladni. – Nálunk elsősorban a klasszikus csokoládé – vanília csavartfagyi kapható, illetve egy jegeskávé, amibe vanília fagyit teszünk. Azt látom, hogy igény van a letisztult, egyszerű ízekre és leginkább a minőség a fontos – fogalmazott Johancsik Melinda.

Oláh Kálmán és unokái is szoktak a strandon fagyizni, a gyerekek nagyon szeretik a klasszikus ízeket. – Ha sok a választék, a kicsik nem igazán tudnak választani. Ha van valahol csokoládé és vanília, szinte biztosan azt kérik. Egyébként vannak érdekességek, az idei év ország fagylaltja, a Bíborka is biztosan finom lehet – mondta a férfi. – Én az áfonyát és a csokoládét szeretem. Mindenhol ezt kérem, ha lehet, nekem ez a két íz bevált. Az unokámmal rendszeresen eljárok fagyizni, ő is nagyon szereti a csokoládés ízeket – közölte Gódor Gyuláné.

Az országos fagylalt körképekből is az derül ki, hogy a csokoládé, vanília, eper, citrom megkerülhetetlen, kihagyhatatlan ízeknek számítanak a legtöbb helyen, de lassan a pisztácia és a tökmag fagylalt is felzárkózik a nagy klasszikusok mellé. Emellett azért töretlen sikert akartnak a sütemény vagy torta ízű fagyik, de megjelentek a piacon a különleges gyümölcsökkel és fűszerekkel megbolondított változatok is.

Kezdőkép: illusztráció