Ma péntek 13-a van, mely az egyik leghírhedtebb dátum a babonások körében. Ehhez a naphoz világszerte számos negatív hiedelem kapcsolódik, sokan kifejezetten félnek attól, hogy ezen a napon valami rossz történik velük.

A városi legenda szerint a babona eredete az, hogy a francia király 1307. október (péntek) 13-ára adta ki a tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen. Ugyanakkor semmilyen bizonyíték nincsen rá, hogy péntek 13. ennek a sötét napnak köszönheti a rossz hírét. A helyzet az, hogy bizonyos kultúrákban mind a péntek, mind a 13-as szám szerencsétlenséggel fenyegető babonás félelmekkel volt körülvéve emberemlékezet óta, melyek pontos gyökeréről csak találgatások vannak, hivatalos álláspont nem áll rendelkezésre e témában.

Tompa Gyöngyvér pszichológus szerint ezzel a nappal kapcsolatban is érvényes az a tudományosan igazolt jelenség, melyet a pszichológia önbeteljesítő jóslatnak nevez. – Ez egyfajta beállítódás, amely befolyásolja az adott személy észlelését és magatartását is. Magyarul, aki fél és előre szorong ezen a napon, nagy valószínűséggel aznap be is vonz magának valamilyen efféle élményt. A hozzáállásunk tehát nagyban meghatározza mindazt, ahogyan a külső valóságot észleljük. Így tehát ha pozitívan gondolunk erre a napra, akkor akár még jó események is történhetnek velünk, mert erre leszünk érzékenyek – magyarázta az önprogramozás lényegét Tompa Gyöngyvér.