Évről évre egyre korábban kezdődik az ünnepi készülődés, az ajándékok beszerzése karácsonyra. Ezt jelzik az áruházak akciói is, és az elmúlt két-három hétben megszaporodott csalások is. Vannak, akik az ajándékozással, ünnepi készülődéssel együtt járó kiadásokat  mások költségéből igyekeznek előteremteni csalással, becsapással.

Az alkalmazott trükkök, módszerek nagyon változatosak, az elkövetők rendkívül leleményesek és sajnos időnként sikeresek is.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztálya  arra szeretné a figyelmet felhívni, hogy legyenek óvatosak és egészségesen bizalmatlanok, most se dőljenek be a csalóknak!

A leggyakrabban alkalmazott módszerek:

Vásárlás az internetes hirdető oldalakról

Az emberek gyakran vásárolnak a különböző internetes hirdető oldalakról különböző dolgokat. Sajnos elég sokszor előfordul, hogy az áru ellenértékének utalását követően a megvásárolni  kívánt holmi egyáltalán nem érkezik meg, vagy nem az, aminek hirdették, vagy rossz, használhatatlan állapotú és a hirdető is elérhetetlenné vált. Ezeket a csalásokat megelőzni csak úgy lehet teljes bizonyossággal, ha az eladó és a vevő valamilyen módon megteremtik a lehetőségét a megvásárolni kívánt dolog személyes szemrevételezésének, ellenőrzésének, és az áru vételárát csak az áru átvételekor adják át, vagy utalják el.

E-mailben vagy telefonon értesítik egy állítólagos  nyereményről (nagyobb összegű pénz, vagy más ajándék)

de ahhoz, hogy a nyereményét átvehesse, pontos istrukciókat kap, hová lépjen, hová klikkeljen, esetleg menjen egy pénzkiadó automatához, és üsse be a telefonáló által mondott számokat.  Míg Ön teljesíti a kapott utasításokat, közben ellopják a bankkártyája adatait, amivel azonnal meg is próbálnak  az interneten vásárolni; vagy feltöltötte más telefon egyenlegét, esetleg pénzt utalt a számlájára. Javasoljuk, mielőtt eleget tenne  a nyeremény átvételéhez szükséges utasításoknak, ellenőrizze a nyereményjáték valódiságát, kérjen információ attól, akitől az  állítólagos nyeremény származik! 

Vásárlás interneten keresztül:

Jelentősen megkönnyíti az életünket, ha az interneten keresztül van lehetőségünk üzletet kötni, szállást foglalni, a fizetést is magunk tudjuk intézni a saját számlánkról a saját bankkártyánkkal. Többször előfordult azonban, hogy tranzakció közben ellopták a bankkártya adatait és az ismeretlen elkövetők  megpróbáltak vele vásárolni.   Javasoljuk, hogy legyenek elővigyázatosak, az ilyen jellegű tranzakciókhoz használjanak virtuális bankkártyát, vagy bankszámlát, amelyen csak annyi pénz legyen, amelyet éppen az aktuális vásárláshoz, egyéb üzletkötéshez, szállásfoglaláshoz stb. használnak fel és el is utalnak.

Hamis fizetési felszólítás e-mailben egy szolgáltató nevében: 

Lemásolnak egy valós céges számlalevelet, felhasználják az adott cég logóját, betűtípusát, azaz a kamu számlaértesítő szinte minden eleme megegyezik az eredeti levéllel.

A hamis számlalevéllel két céljuk lehet: vagy az, hogy rávegyék áldozatukat egy általuk kért összeg befizetésére (ami jellemzően nem gyanút keltően magas, de a csalók számlájára érkezik), vagy az, hogy átirányítsák egy külső, ugyancsak hamis weboldalra, amelyet a személyes adatok ellopásához használnak, ehhez a csalók által készített űrlapon kell begépelni a felhasználónevet és jelszót.

Ne feledje:A szolgáltató soha nem kéri ügyfeleit arra, hogy e-mailben küldje meg a jelszavát vagy más személyes adatát. Ha ilyesmit kérnek, ne válaszoljon a levélre, viszont  keresse fel a szolgáltató ügyfélszolgálatát, ahol meg tudják mondani, az adott értesítő valós volt, vagy sem.

Egy szolgáltató nevében arra figyelmeztetik,  valaki feltörhette a fiókját, azonnal meg kell adnia egy új jelszót az általuk megadott felületen: 

A csalók ebben az esetben egy hamis honlapra irányítják, amely többnyire csupán egyetlen űrlapot tartalmaz, ahol megadhatja a régi és új jelszavát.

Ne feledje, a szolgáltatók soha nem kérik, hogy írja meg a jelszavát és a PIN kódját! Ellenőrizze, hogy a hivatkozott céghez tartozhat-e az értesítést feladó e-mail cím! Érdeklődjön közvetlenül a szolgáltató ügyfélszolgálatánál!

A közleményt kiadta: Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztály

Kezdőkép: google.com